Зміцнення гривні до 27-28 грн/$ обійдеться економіці в 0,2-0,5% ВВП, - Мінекономіки

За прогнозом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, зміцнення гривні в 2021 році з прогнозних 29,1 грн/$ до 28-27 грн/$ обійдеться економіці в 0,2-0,5% ВВП

Про це пише Інтерфакс Україна.

Так, згідно з пояснювальною запискою до проєкту постанови з доопрацьованим макропрогнозом на найближчі три роки, за середньорічного курсу 27 грн/$ приріст реального ВВП порівняно з базовим сценарієм у 2021 році скоротиться на 0,5 п. п., за курсу 28 грн/$ - на 0,2 п. п.

"За середньорічного курсу 28 грн/$ приріст реального ВВП скоротиться на 0,2 п.п., при цьому обсяг імпорту товарів і послуг збільшиться в реальному вимірі на 0,24 п.п., тоді як експорт товарів і послуг скоротиться на 0,21 п.п., кінцеві витрати домогосподарства - на 0,02 п.п. і валове нагромадження основного капіталу на 0,03 п.п.", - зазначило Мінекономіки в пояснювальній записці.

Зазначається, що проект відповідної постанови Кабінет Міністрів має розглянути на засіданні в середу.

Як зазначило Мінекономіки, занепокоєння з приводу можливого формування в 2021 році більш міцної гривні, ніж прогнозувалося, висловив Національний банк. Отже, в доопрацьованому макропрогнозі було уточнено прогнозні показники курсу гривні.

"Зі свого боку, в рамках оцінки фіскальних ризиків для бюджету, Мінекономіки на основі інтегральної економетричної моделі зробило симуляцію впливу більш міцної гривні на прогнозні макропоказники. За інших незмінних допущень до розрахунку було закладено курс у середньому у 2021 році на рівні 27 грн/$ і 28 грн/$", - зазначено в пояснювальній записці.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine