Зміни на ринку тютюнових виробів: Американська торговельна палата заявила про тиск АМКУ на іноземних інвесторів

Американська торговельна палата (ACC) в Україні заявила, що стурбована зневагою законними правами компаній під час оскарження в судовому порядку рішення Антимонопольного комітету про штрафи, і вважає, що в такий спосіб порушили права міжнародних інвесторів

Про це йдеться в офіційному листі Американської торгової палати.

ACC зазначає, що в цій ситуації може мати місце порушення прав та законних інтересів міжнародних інвесторів в Україні.

"Палата стурбована намаганням покласти відповідальність за структурні зміни ринку дистрибуції тютюнової продукції у 2011-2012 рр.., які відбулися за безпосередньої згоди Антимонопольного комітету України на міжнародні компанії "В. А. Т. - Прилуки", "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна", "Імперіал Тобакко Юкрейн" і "Філіп Морріс Україна", - заявили в Американській торговельній палаті.

В АСС нагадали: ще в листопаді 2011 Антимонопольний комітет видав низку дозволів (рішення №№701-р, 702-р, 703-р, 704-р від 23 листопада 2011 року) на консолідацію ринку без проведення консультацій з виробниками та іншими зацікавленими сторонами.

"Палата стурбована спробою покласти відповідальність за структурні зміни ринку дистрибуції тютюнової продукції у 2011-2012 рр., які відбулися за безпосередньої згоди Антимонопольного комітету України, на міжнародні компанії "В.А.Т. – Прилуки", "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна", "Імперіал Тобако Юкрейн" та "Філіп Морріс Україна", - заявили в Американській торговельній палаті.

В АСС кажуть, що ще в листопаді 2011 року Антимонопольний комітет видав низку дозволів (рішення №№701-р, 702-р, 703-р, 704-р від 23 листопада 2011 року) на консолідацію ринку без проведення консультацій із виробниками та іншими зацікавленими сторонами.

"Передчасне стягнення штрафу та забезпечення позову у вигляді накладення арешту на майно компаній є прямим порушенням Закону України "Про захист економічної конкуренції", що може призвести до падіння надходжень до Державного бюджету і створення передумов для безпрецедентного зростання нелегального імпорту тютюнових виробів", - заявили в Американській торговельній палаті.

В АСС закликали органи державної влади до справедливого та неупередженого ставлення до міжнародних інвесторів в Україні й забезпечення належного правового процесу.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb