НАСА запустила на Марс важку ракету Atlas V з найновішим марсоходом Perseverance.ВІДЕО

Щойно, о 14:50 за київським часом (11:50 за UTC) з пускового майданчика SLC-41 мису Канаверал на ракеті Atlas V 541 стартує чергова американська автоматична міжпланетна станція "Марс-2020" з найновішим ровером (марсоходом) Perseverance та гелікоптером Ingenuity

Трансляцію пуску можна було спостерігати онлайн на NASA TV.

Якщо все піде за планом, приблизно через півроку 18 лютого 2021 року відбудеться посадка марсохода на поверхні планети в районі кратера Езеро - в точці, де є дельта річки, цікава для вчених з точки зору пошуку слідів колишньої життя на Марсі. Мінімальна програма досліджень розрахована на два земних роки, але, швидше за все, вона буде продовжена. Основними науковими цілями марсохода стануть вивчення геології Марса і історії його еволюції, пошуки слідів життя, а також відбір і підготовка зразків грунту для доставки на Землю в майбутньому.

Ровер відправиться досліджувати ударний кратер Езеро, де, як вважають в NASA, колись хлюпалося величезне озеро. Там він проведе перші астробіологіческіх дослідження - буде шукати ознаки нинішньої чи минулої життя, і не тільки це. Мініатюрний вертолітний дрон  призначений для розвідки району посадки і першого тесту польотної технології на іншій планеті.

РАКЕТА. Atlas V - одноразова двоступенева ракета. Спочатку проводилася Lockheed Martin, зараз - в Денвері, штат Колорадо, альянсом ULA (Lockheed Martin + Boeing). Довжина - 58,3 м, діаметр - 3,81 м, стартова маса - від 334 до 547 тонн. Здатна виводити на НГО до 18,8 т, на ГПО - майже 9 т. Вартість запуску - від $ 110 до $ 235 млн. Це одна з найнадійніших ракет: невдалих запусків не було.

Це буде 7-й запуск Atlas V в конфігурації 541. Перша цифра - діаметр головного обтічника: "5" - 5,4 м. Друга цифра відповідає кількості бічних прискорювачів - від 0 до 5, третя - число двигунів другого ступеня: 1 або 2 .

Маршова ступінь ракети оснащена двигуном РД-180 російського Енергомаш: він працює на гасі з рідким киснем. Америка планує відмовитися від РД-180 у 2022-му. Другий ступінь Centaur використовує тягу двигуна RL-10C-1 на рідких водні та кисні.

Perseverance має масу невеликої малолітражки - 1025 кілограм. Його габарити складають 3 × 2,7 × 2,2 метра - але це якщо не враховувати досить довгу руку-маніпулятор, про яку потрібно сказати окремо. Для переміщення по Марсу ровер оснащений шістьма колесами півметрової діаметра з алюмінієвого сплаву з титановими спицями - схожими, але трохи більш міцними, ніж на Curiosity. До складу корисного навантаження ровера входять сім наукових інструментів:

Ровер має досить потужні мультимедійні можливості: на ньому цілих 23 камери для навігаційних і технічних операцій, а для запису марсіанських звуків є два мікрофони. Крім того, на марсоході встановлена ​​незвичайна експериментальна установка MOXIE, яка буде отримувати кисень з вуглекислого газу, що міститься в марсіанській атмосфері. Передбачається, що в майбутньому такі установки дозволять постачати киснем екіпажі пілотованих експедицій на Марс. Для зв'язку з Землею на «Персеверансе» встановлені цілих три антени:

На останньому етапі розробки до складу марсохода був включений невеликий експериментальний вертолітний дрон Ingenuity ("Винахідливість") - перший в історії вивчення Марса атмосферне літальний апарат. Він оснащений двома вуглепластиковим гвинтами діаметром 120 сантиметрів. Сам апарат при цьому має відносно скромні розміри, його довжина не перевищує 20 сантиметрів, а загальна маса становить близько двох кілограмів. За межами корпусу знаходяться посадкові опори, антена, сонячна батарея і самі лопаті гвинта.

Вертоліт встановлений в нижній частині марсохода і захищений там спеціальним композитним екраном, який буде від'єднаний тільки через два місяці після посадки. Через це творцям апарату потрібно буде виконати досить складну інженерну задачу по відділенню "Інженьюіті" від самого ровера.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb