"Поступка має бути двостороння": Кравчук розповів про можливі компроміси у ТКГ і задачі від Зеленського

Новопризначений представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив про готовність до компромісів на переговорах у питаннях "управління ситуацією"

Про це Кравчук сказав у інтерв'ю "РБК-Україна".

"Місія одна - закінчити війну і, щоб в Україні панував мир, щоб ми жили спокійно: без крові, без жахів, без втрат, без руйнувань. Така в мене місія залишається, щоб на Донбасі і в Україні був мир. Я буду робити для цього все, що зможу. Будемо йти на компроміси. Компроміси - як управляти ситуацією", - сказав Кравчук.

При цьому представник України наголосив, що не може бути компромісів щодо низки принципових питань

"Є речі, які компромісам не піддаються - це суверенітет, територіальна цілісність, незалежність, недоторканність кордонів. Це питання не обговорюється. Тому, що ці питання визначені заздалегідь принципами міжнародного права", - додав Кравчук.

Представник України також розповів про задачі від президента Володимира Зеленського

"Зеленський ставить задачу: перше - не ставити перед собою нездійснених завдань, вирішити одне питання і поступово. Починаємо з припинення вогню, потім говоримо про способи місцевого самоуправління, про вибори, а потім - крок за кроком йдемо далі", - сказав Кравчук.

Водночас представник України наголосив, що поступки на переговорах мають бути взаємними.

"Головне, щоби ми були на боці ініціативи, щоби ми постійно вносили ініціативи, щоби ми постійно вносили пропозиції, щоби ми їх аргументували, були здатні до перемовин, компромісів, пропозицій та поступок. Тільки завжди говорили, що поступка має бути двостороння. Якщо це тільки з одного боку, то таких перемовин не повинно бути, вони не дають користі", - додав Кравчук.

Представник України анонсував зустріч української делегації 3 серпня.

"В понеділок ми зустрінемося групою, вірніше, делегацією українською. Поспілкуємося, визначимо наші кроки. А коли зустріч Тристоронньої групи - залежить тільки від України. Поки, що такої відповіді немає", - сказав Кравчук.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb