Україна передала до Гааги інформацію про вилучення землі у окупованому Криму

До Міжнародного кримінального суду в Гаазі передали інформацію про 3952 жертви порушення прав власності у анексованому Криму

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури АР Крим.

Ідентифіковано 250 постраждалих, у яких знесли нерухомість. У 3702 людей окупаційна влада вилучила земельні ділянки загальною площею як мінімум 355 га.

Окупаційна влада в суді заявляла, що має право на вилучення через незаконність передачі земельних ділянок у власність; відсутність оригіналів потрібних документів в архівах на півострові; віднесення земель до місць особливого режиму (після 2014); незаконність дозволів на будівництво, виданих українськими органами. 

"Фактично в більшості таких випадків окупаційна влада порушує принципи міжнародного права, які говорять про неприпустимість оцінки рішень державних органів однієї держави судами іншої, до того ж держави-окупанта", — повідомив юрист Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський.

За його словами, аргумент про відсутність документів в архівах є абсурдним, адже за їх збереження відповідають державні органи.

"Відповідно до міжнародного гуманітарного права, знищення та привласнення чужого майна окупаційною владою забороняється. Такі дії забороняються та кваліфікуються як воєнні злочини”, — наголосив заступник прокурора Автономної Республіки Крим Віталій Секретар.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb