В Унівській лаврі на Львівщині – спалах коронавірусу серед монахів

Монастир закрили на карантин

Серед монахів Святоуспенської Унівської Лаври, що в селі Унів Перемишлянського району на Львівщині, виявили коронавірусну інфекцію, відтак найближчим часом вільний доступ до святині буде обмежено.

Про це повідомляють на сторінці лаври у Facebook. 

"Святоуспенська Унівська Лавра з причин виявлення ПЛР тестом випадків захворювання на Covid-19 (Корона вірус) закриває свою територію для доступу інших осіб. З цього приводу до відкликання усі публічні богослужіння будуть скасуванні. Просимо ваших молитов за одужання братії", – йдеться в повідомленні.

Інформацію про спалах хвороби в монастирі також поширив на своїй facebook-сторінці синкел у справах монашества у Львівській Архиєпархії УГКЦ Юстин Бойко. Він зацитував ігумена Святоуспенської лаври преподобного ієромонаха Йона (Йозеф Максім), який повідомив про виявлення хворих серед братії та про необхідність закрити вільний доступ до монастиря, з огляду на безпеку вірних. Також ігумен Унівської лаври запевнив, що всі хворі перебувають під опікою та наглядом лікарів. 

У повідомленнях не зазначають, скільки саме монахів лаври захворіло, проте, згідно з даними Національної служби здоров’я України, у Перемишлянському районі на Львівщині на сьогодні виявлено 158 випадків COVID-19, з них в Уневі – 4. Чи всі з них стосуються лаври і чи в усіх хворих підтверджено недугу методом ПЛР – наразі не відомо. 

Свято-Успенська Унівська Лавра Студійського уставу УГКЦ – одна з найбільших греко-католицьких святинь на Львівщині й один із найдавніших монастирських комплексів України, центральний монастир Галицької єпархії впродовж XIV-XVIII століть та осередок чернечого життя монахів Студійського уставу. Монахи-студити лаври дотримуються Студійського уставу, який в ХІ ст. принесли в Україну з Константинополя й Афону преподобні отці Антоній і Теодосій Печерські.