Помпео: США зроблять усе можливе, аби убезпечити Європу від "Північного потіку-2"

Державний секретар США Майк Помпео повідомив законодавцям, що США мають намір ввести санкції проти фірм, які продовжують допомагати Росії будувати газопровід до Європи

Про це він заявив під час слухань у комітеті з питань міжнародних відносин верхньої палати Конгресу США, повідомляє RFE/RL.

"Ми зробимо все можливе для того, щоб цей трубопровід не загрожував Європі", - сказав Помпео, додавши: "Ми хочемо, щоб Європа мала реальні, надійні, стабільні, безпечні енергетичні ресурси, які неможливо буде перекрити,  в тому випадку, якщо Росія цього захоче ".

Помпео повідомив колегію, що США вже провели роботу з деякими компаніями, що працюють над "Північним потоком-2", проінформувавши їх про ризики, які на них чекають, якщо вони не припиняють свою діяльність.

Державний департамент та Міністерство фінансів "в наших розмовах з тими, у кого там є обладнання, чітко дали зрозумілу виражену загрозу, якою є для них продовженням роботи над завершенням газопроводу", - сказав він.

"Ми сподіваємося, що тепер ті, хто може швидко завершити будівництво газопроводу, вирішать не робити цього", - пояснив він.

Крім того, Помпео розповів, що рішення про введення нових санкцій ухвалював особисто президент США Дональд Трамп.

"Я, зі свого боку, рекомендував вчинити саме так (застосувати закон CAATSA - ред.)", - наголосив держсекретар.

Нагадаємо, 23 липня Сенат США переважною більшістю голосів прийняв оборонний бюджет на суму 741 мільярд доларів.

Проект оборонного бюджету передбачає посилення санкцій проти "Північного потоку-2". Зокрема, нові санкції торкнуться компаній, які будуть сприяти продажу, оренді або наданню суден для прокладки "Північного потоку-2".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb