Головному політтехнологу білоруської опозиції дали 2 місяці арешту. ЗМІ пишуть про його дружину зі США та американський диппаспорт

Політтехнолог Віталій Шкляров заарештований владою Білорусі на 2 місяці

Про це сьогодні, 1 серпня 2020 року, передає Еспресо.TV з посиланням на литовського суспільного мовника LRT.

Таку ж інформацію наводять і білоруські незалежні ресурси. 

За словами його адвоката Антона Гашинського, звинувачення Шклярова поки не пред'явлено, на це у слідства є 10 днів (починаючи з 31 липня). На даний момент він є підозрюваним у справі щодо популярного відеоблогера Сергія Тихановского, не допущеного до реєстрації кандидатом в президенти. Захист має намір оскаржити затримання Шклярова.

Як передає портал TUT.by, Шкляров є підозрюваним у справі проти Тихановського (його звинувачують за чотирма статтями, включаючи частину 1 статті 342 - "Організація та підготовка дій, які грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них" Кримінального кодексу Білорусі). Спершу Шклярова затримали на 72 години за ст. 108 КПК.

Адвокат Шклярова заявив, що подаватиме апеляцію проти затримання свого клієнта в суді.

"Сім'я Віталія дуже переживає і сподівається, що ця помилка буде виправлена ​​найближчим часом", - сказав Гашинський.

TUT.by пише, що дружина Шклярова - громадянка США, вона працює в посольстві в Києві. За даними джерела видання, знайомого з ситуацією, Шкляров має американський паспорт у цьому плані. Таким чином, дипломатичні кола зараз залучені до з'ясування обставин та причин його затримання.

Державні ЗМІ республіки перед цим повідомляли, що Віталій Шкляров був провідним консультантом Тихановського й мобілізовував навколо нього протестний електорат.

Сам Шкляров не підтверджував та не простосував ці відомості. При цьому останнім часом він постійно виступав у медіа на підтримку білоруської опозиці і, зокрема, Тихановського.

Довідка

Віталій Шкляров, як і Сергій Тихановський, народився у місті Гомелі (Білорусь).

Навчався на політолога в Німеччині. Зробив кар'єру на Заході.

Був задіяний у виборчих кампаніях Ангели Меркель, Барака Обами, Берні Сандерса. Консультував російську опозицію й демократичні сили Грузії.