У Дрогобичі на Львівщині дерев'яну церкву зі списку ЮНЕСКО реставрують державним коштом

Відновлення іконостасу унікального храму проведуть фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України

Про це розповіла директор музею "Дрогобиччина" Алла Гладун, інформує Урядовий кур’єр.

"Із торішнього вересня музей "Дрогобиччина" розпочав перемовини з керівництвом Національного науково-дослідного реставраційного центру України в особі генерального директора Світлани Стрєльнікової про можливість реставрації іконостасу. Після його обстеження київські фахівці прийняли позитивне рішення. Тож ікони й декоративні конструкції іконостасу ввійшли до плану роботи ННДРЦУ на 2020 рік, який фінансують із державного бюджету", - повідомила директорка.

Як зазначено в реставраційному завданні, іконостас перебуває "в незадовільному стані, має втрати та пошкодження поліхромії, різьби й ікон. Частина елементів каркасу пізніші й дисонують. Іконостас потребує проведення комплексу наукових досліджень і консерваційно-реставраційних заходів".

На даний момент іконостас демонтували та готують до транспортування, яке проведе спеціалізована фірма "Кунсттранс-Київ".

Науковці ННДРЦУ мають намір провести усі доступні фізико-хімічні дослідження. Їх результати та пропозиції подальших консерваційних дій планують обговорити на розширеній науковій нараді ННДРЦУ з найкращими фахівцями країни, залучивши істориків і мистецтвознавців.

Святоюрський храм популярний серед туристів. То ж на період реставрації, щоб численні відвідувачі отримали цілісне уявлення про його інтер’єр, музейники вирішили виготовити та встановити точну фотокопію іконостасу.

Нагадаємо, церкву Св. Юра у Дрогобичі називають поемою в дереві, шедевром українського бароко. Вона побудована у XV- на початкуXVIст. 2013 року, разом з іншими дерев’яними храмами України та Польщі, ввійшла до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. У липні того ж року виграла грант Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини. Тоді вдалося відновити стінопису храму, яку провели львівські реставратори.

З того часу музейники постійно шукали можливість відновити ще й іконостас XVIІ ст., роботи Стефана Маляра (Поповича Медицького).