Степанов відреагував на "карантинні" заяви мерів Тернополя та Луцька

Міністр запевняє, що жодної політики у віднесенні того чи іншого міста до "червоної" зони немає

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу 2 серпня заявив, що при віднесенні будь-якого міста до "червоної" карантинної зони враховують тільки цифри, жодних політичних вподобань.

"За кожними діями, які робить Міністерство охорони здоров'я щодо рекомендацій встановлення тих чи інших обмежень на тій чи іншій території, стоять суто цифри, більше нічого не стоїть. Для того щоб ми могли контролювати рівень захворюваність і вчасно надавати медичну допомогу. Не стоїть жодної політики, уподобань щодо того чи іншого регіону. Стоять виключно цифри. Прошу вас з розумінням до цього поставитися. Бо всі ці дії направлені на збереження здоров’я та життя", - сказав Степанов.

Окрім того, додав міністр, на місцевому рівні карантин можуть лише посилювати.

"Умови карантину встановлює уряд, вони прописані у відповідній постанові. Вже на території області або регіону вони можуть лише посилювати, якщо вважають за потрібне. Але в жодному разі законодавство не передбачає, що місцеві органи можуть пом'якшувати карантин", - наголосив очільник МОЗу.

Міністр додав, з 1 серпня в Україні діє нова постанова щодо встановлення карантину. Так, у кожному регіоні, залежно від рівня захворюваності на COVID-19, встановлюється свій рівень карантинних обмежень – це так звані зелена, жовта, помаранчева і червона зони.

Степанов нагадав, що для визначення рівня небезпеки на тій чи іншій території враховують чотири показники: заповненість ліжок у лікарнях, який не повинен перевищувати 50%; середня кількість проведених тестів (не менше 24 на 100 тисяч населення); коефіцієнт нових виявлених випадків інфікування (не більше 11%); та динаміка поширення - не більше ніж 10%.

Нагадаємо, проти "зонування" і посилення карантинного режиму виступили у міськрадах Тернополя, Луцька та Івано-Франківська. Своєю чергою, на Львівщині обіцяли посилити контроль за дотриманням карантину.