Львівщина приєдналася до Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування

Захід проводять під егідою Всесвітнього альянсу за грудне вигодовування (WABA) та за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) щороку з 1 по 7 серпня

Його мета – привернути увагу громадськості до цінності грудного вигодовування, підтримати батьків і створити комфортні умови для годування грудьми. 

Як розповіла в коментарі "Еспресо.Захід" лікар педіатр-неонатолог, к. м. н., керівник Обласного центру грудного вигодовування Ольга Шлемкевич, щороку девіз тижня є іншим. У 2020 він має назву "Підтримаємо грудне вигодовування заради здоровішої планети". 

"На сторінці Львівського обласного клінічного перинатального центру у Facebook та на Youtube щодня викладають відеолекції, присвяченій цій темі. У цих лекціях я та моя колега, акушер-гінеколог, лактолог Львівського перинатального центру Людмила Жук, розвінчуємо популярні міфи. Пізніше будемо "крутити" ці відеоролики по телевізору, щоб жінки, які перебувають у палатах в очікуванні поповнення або які вже пізнали радість материнства і готуються до виписки, могли отримати відповіді на запитання, які їх найбільше хвилюють", – зазначила Ольга Шлемкевич. 

Схожі заходи проводять в інших лікувальних закладах міста й області, де перебувають мами з дітьми. 

Неонатологи, лактологи, педіатри та акушер-гінекологи прирівнюють материнське молоко до природного багатства, адже в ньому містяться абсолютно всі речовини, необхідні для нормального росту й розвитку дитини грудного віку, а також антитіла, які захищають малюка від хвороб. Крім того, грудне вигодовування приносить користь здоров'ю жінки: знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу, післяпологової депресії, раку яєчників та раку молочної залози. 

В Україні підтримка грудного вигодовування була започаткована 1995 року. Цьогоріч до заходів, які проводять у рамках Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування, долучилося понад 170 країн. З огляду на пандемію Covid-19, проводитимуться вони онлайн.