Львівська "органіка" має шанс не мігрувати Україною. У Львові встановлюють відповідні контейнери

У всіх районах Львова розпочали встановлення контейнерів для збору органічних відходів. У планах – встановити відповідні контейнери на кожному майданчику у Львові. Також до цього проєкту долучаються заклади громадського харчування та ринки

Про це повідомляє пресслужба ЛМР, передає "Еспресо-Захід".

"Сьогодні робляться перші кроки до початку процесу сортування. Підключилися всі перевізники, – зазначив директор міського департаменту поводження з ТПВ Роман Олійник. – Ми формуємо стандартизацію всіх контейнерів для органіки, щоб вони виглядали однаково в місті, а також мали пізнаване маркування. Контейнери для збору органіки повинні виділятись з-поміж інших, аби мешканці, коли йдуть викидати сміття, бачили, що у цей контейнер треба кидати лише органічні та харчові відходи, щоб у подальшому вони йшли на компостувальну станцію для переробки.

Уже є 17 ОСББ по місту, що долучились до цієї ініціативи. За час дії проекту ми зібрали близько 17 тонн органічних відходів від ОСББ протягом півтори місяці".

Так, місто розрахувало економічно обґрунтований тариф на надання послуг перероблення роздільно зібраних харчових і садових відходів для суб'єктів господарської діяльності, а також затвердило нульову ставку на збір органіки для мешканців будинків ОСББ, ЖБК та управлінських компаній до кінця року.

Окрім того, у межах пілотного проекту, ЛКП "Зелене місто" здійснює безоплатний прийом органіки від мешканців, які привозять її самостійно на компостувальну станцію, що на вул. Пластова, 13. А добриво, яке утворилося, розміщується на компостувальному майданчику, де всі охочі можуть його взяти безкоштовно. 

Щоденно на компостувальну станцію переробки надходить від 300 кг до 10 тонн органіки, у той час, коли її потужність сягає 95 тонн на день.

Нагадаємо, нещодавно у Корецькому районі Рівненської області виявили орієнтовно 14,5 тонн вивантаженого сміття зі Львова. Водій віз відходи до Київської області, але вирішив "зекономити". Тепер йому загрожує покарання за фактом забруднення земель.

А навесні поліція Львівщини припинила розкрадання коштів при вивезенні твердих побутових відходів. Злочинці підробляли документи, вказуючи, що нібито сміття везуть на сміттєзвалища Київської, Житомирської та інших областей, завищуючи вартість вивезення. Поліція встановила, що львівські відходи незаконно захоронювали на території Львівської області.