НКРЕКП знизила "зелені" тарифи відповідно до закону про підтримку відновлюваної енергетики

НКРЕКП переглянула "зелені" тарифи відповідно до Закону 810-IX від 21 липня "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії", що передбачає їх зниження з 1 серпня.

Про це пише Інтерфакс-Україна.

Згідно з повідомленням, постанову про встановлення зелених тарифів на електроенергію та надбавки до них за використання обладнання українського виробництва Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвлалила на засіданні в суботу.

За словами т. в. о. голови НКРЕКП, це технічне рішення, ухвалене на виконання закону, що набув чинності у суботу.

"Із метою уникнення розриву в часі необхідно його ухвалити", - цитує видання слова Кривенко.

В обґрунтуванні до проекту постанови зазначено, що, враховуючи передбачені з 1 серпня законом про умови підтримки ВДЕ понижувальні коефіцієнти до встановлених раніше зелених тарифів, виникає необхідність їх перерахунку для суб'єктів господарської діяльності.

У результаті, згідно з оприлюдненим проектом постанови, враховуючи передбачену законодавством градацію розміру зелених тарифів залежно від часу введення в експлуатацію, для більшості СЕС встановлено зелений тариф у розмірі 3,83 грн/кВт-год. (тут і далі – без ПДВ). Найвищий тариф – 7,37 грн/кВт-год., (зокрема, для СЕС, встановлених одними з перших – ЕР), найнижчий 3,29 грн/кВт-год.

Також для СЕС, вмонтованих на дахах або фасадах будівель і введених в експлуатацію після 30 липня 2015 року, тариф встановлено у розмірі 4,54 грн/кВт-год. (близько двохсот ВДЕ-об'єктів).

Для низки СЕС встановлено надбавки 5% і 10% за використання українського обладнання.

Для переважної більшості ВЕС тариф становить 2,82 грн/кВт-год. або 3,39 грн/кВт-год.

Всього в проекті постанови зазначено 780 суб'єктів господарювання, що володіють СЕС, і 27 суб'єктів, які виробляють е/е з енергії вітру.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb