Геній Франка представлять на фестивалі "Зелена хвиля"

6 серпня в Одесі відкриється популярна мандрівна львівська виставка

Мандрівна виставка "Franko from A to Z", яка доступно, ненав’язливо, весело та позитивно в оригінальній візуально-просторовій формі розповідає про життя і творчість Івана Франка, завтра відкриється на ХХІV Міжнародному книжковому фестивалі "Зелена хвиля" в Одесі. Виставку створив Дім Франка у співпраці з Метамузеєм за підтримки Українського культурного фонду.  Минулого рокувона побувала в чотирьох країнах Європи: Угорщині, Австрії, Хорватії та Словенії. Також її представили у рідному Львові, в Тернополі та у Винниках на Львівщині, передає "Еспресо.Захід".

Мова про інтерактивну англомовну виставку-лабіринт, яка за принципом абетки презентує культову постать Івана Франка, Львів як місто літератури та знакові феномени української культури для широкого загалу європейської спільноти. В основу цієї виставки лягла абетка-енциклопедія "Франко від А до Я" , яку створили франкознавці Богдан Тихолоз та Наталя Тихолоз у художньому оформленні творчої майстерні "Аґрафка" в особах Романи Романишин та Андрія Лесіва і яка свого часу  побачила світ у Видавництві старого Лева та була визнана найкращою пізнавальною книгою 2016 року. Згодом ця абетка стала першою книгою в Україні, втіленою у 3D форматі. 

Як розповів "Еспресо.Захід" один з авторів  абетки-енциклопедії "Франко від А до Я" та мандрівної виставки "Franko from A to Z", директор Дому Франка (Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка) Богдан Тихолоз, формально буття цієї виставки мало завершитися ще минулого року – після мандрів Європою.  Принаймні, так планувалося. Але несподівано проект отримав нове життя. Виявилося, що виставковий пізнавальний лабіринт просто неба  в умовах карантинних обмежень – саме той формат, який найбільш безпечний  і має  найкращу затребуваність. До Одеси виставка-лабіринт вирушила на запрошення організаторів книжкового фестивалю "Зелена хвиля" та за сприяння організації "Львів – місто літератури ЮНЕСКО".

"Цікаво, що Франко бував в Одесі, хоч і тяжко хворим,  працював у місцевій  бібліотеці, мав тут приятелів, -- говорить Богдан Тихолоз. – Тому це місто, відповідно, не є чужим ні для його особистості, ні для проекту". 

Популярну виставку лабіринт "Franko from A to Z"(яка складається із 86  великих і 46 малих площинтамає розміри 12,5 на 6,5 метри)сьогодні монтують в Одесі у тінистому затишному парку ім. Т. Шевченка над Чорним морем.  Богдан Тихолоз в рамках фестивалю проведе тут кураторську екскурсію.

Після  Одеси львівську виставку чекають також у Трускавці та Чернігові.