Майдан, війна та автентична українська пісня: у Львові готуються до прем’єри україномовної опери "Ukraine – Terra Incognita"

Розкішне шоу з відеоартом та автентичними українськими піснями присвячене Герою України Василю Сліпаку, котрий загинув на Сході від кулі снайпера. Сюжет переплетений із сучасними подіями Революції Гідності та війни на Сході України. Представити роботу у вигляді відео планують 14 жовтня, а нині покликали на генеральну репетицію

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Ексклюзивні костюми, музична поліфонія української пісні, відеоарт та сучасний сюжет. У львівському креативному хабі, на території старого трамвайного депо,  готуються до представлення першої сучасної опери "Ukraine – Terra Incognita". В основі шоу п'ять частин - символів: "Міф роду", "Міф дому", "Міф степу", "Міф любові"та "Міф Залізного серця".

Робота над оперою розпочалася ще до Майдану, шість років тому. У розмові із журналісткою "Еспресо.Захід" головна режисерка дійства Уляна Горбачевська розповідає, що тоді проект планувався як уклін традиційній народній пісні. Це був спомин, погляд у минуле. Та почався Майдан, потім війна і сюжет переплівся із сучасними подіями.

"Там текст такий є: "І ми молоді простягали мечі, а довкола був вогонь і ми гартувалися".  Я стою серед Майдану і бачу цей вогонь, цих молодих людей. В уяві тексти набули актуальності: про воїнів, козацькі, ритуальні. Матриця ідеально виспіваного дому на коляду як мрія ідеального нашого дому України. А потім ще й листування з Василем Сліпаком, з яким я обговорювала народні багатоголосся. Тоді він казав мені, що зараз не час, потрібно воювати і загинув. Я зрозуміла, що говорила з міфом. В опері присутній міф степу і залізного серця - про вічного воїна, який захищає і все йому дороге: і любов, і дім, і рід. В якийсь момент я зрозуміла, що степ ожив, він перестав бути історичним спогадом козаччини. Ось він зараз палає, кричить, він  випробовує дух наш. І з’являються такі персони, як Василь, які здатні нести дух в серці", - ділиться задумом Горбачевська.

Опера ґрунтується на автентичних українських піснях, що були покладені на сучасний лад. Пісні перебрані із різних куточків України, записані від жінок та знайдені в архівах. Нині у команді намагаються український фольклор поєднати із джазом, академічно-симфонічним оркестром та хором.

"Для мене важливо, щоб пісня не була лише музейним експонатом, а  проявлялася заново. Опера в тому плані дуже хороший жанр, вона є монументальна. Ми наголошуємо, що Україна - terra incognita. Спитайте в Європі, що вони знають про Україну? Більшість відповість, що це відросток від Росії. Якщо ця опера буде зроблена так, як я її задумала, - це стане нашою візиткою. Європейці прийдуть в зал і побачать, що є дім, є рід, є любов, і є в нас дуже дивна територія степу, в якому споконвіків стоїть воїн і захищає нас, але не тільки нас, але й вас. Мало того, цією оперою ми говоримо, що в нас є унікальна співоча традиція, осередків яких в Європі  дуже мало. Це меседж, щоб в Європі дізналися, хто ми і що ми", -  додає Горбачевська

Десять співаків, котрі водночас будуть сольними виконавцями, ансамблем і хором,  а їхні тіла стануть хореографічною групою в поєднанні з оркестром, фортепіано та сучасним відеоартом.  За роки підготовки вдалося підшукати людей, котрі ідеально вписалися у творчий тандем. І ось серед акторів дійства - знаменитості сучасних українських фільмів. Микола Береза - головний герой фільму "Червоний", та Ярослав Федорчук — відомий своєю роллю в українській сатиричній комедії "Наші котики".

"У будь-якому проекті я звертаю увагу на те, з ким працюватиму, - зауважує Микола Береза.  - Мене надихнула Уляна Горбачевська як ідейниця проекту, як його мотор. Я був у захопленні, коли зрозумів, що буду працювати з автентичними піснями, розумітиму, з якої частини України ці пісні, і по часах, і по календарній та ритуальній приналежності, а потім, коли зрозумів, що це присвячується воїнам АТО, особливо Василю Сліпаку - без перебільшень герою, котрий полишив своє комфортне, творче життя і пішов на Схід за нас воювати, -  це ще більше захопило".

Враженнями поділився Ярослав Федорчук.

"Тут відкриваються багато горизонтів. Проєкт такий, як історія нашої країни, як історія нашої планети. Від зародження і до сучасності. Надзвичайно круто. Величезна кількість пісень. Я в житті не співав так багато. Як актор, я зазвичай працюю з тілом, а Уляна  поєднує спів разом з тілом. Це дія, голос і спів. Дуже цікаво", - сказав Федорчук.

Проєкт "Ukraine – Terra Incognita" активно підтримували українці. Ще три місяці тому розпочався збір на підтримку опери.  Керівниця проєкту Олександра Сорокопуд каже, що потрібну суму зібрали навіть передчасно. Тож переконана, українці готові платити за якісний український культурний продукт. 

Наразі тривають останні приготування та генеральні репетиції. У вересні планують зібрати усі частини опери і 14 жовтня представити відео проєкт на розсуд глядачів. По завершенні карантину в планах представити проект за межами України.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb