Меморіал "Бабин Яр": Маринович закликав владу до діалогу з громадянським суспільством

Представники української громадськості мають моральне і громадянське право впливати на створення меморіалу у Бабиному Яру, вважає Маринович

Про це український публіцист, громадський діяч Мирослав Маринович написав у статті у виданні Збруч.

Маринович нагадав, що сотні представників української культурної та наукової спільноти звернулися до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та мера Києва Віталія Кличка з вимогою взяти повну державну відповідальність за створення Національного меморіяльного комплексу в Бабиному Яру. 

“Тривожило нас багато що: неприйнятна ідеологія Меморіяльного центру Голокосту «Бабин Яр» (далі – МЦГБЯ), створеного з ініціятиви та коштом російських бізнесменів Міхаіла Фрідмана, Павла Фукса, Германа Хана; скандальна «творча» концепція російського кінорежисера Іллі Хржановського, яку колишній головний історик МЦГБЯ Карел Беркгофф назвав «Голокост-Діснеєм»; обрана ділянка для будівництва, що розташована на території колишніх Єврейського, Кирилівського православного та Караїмського кладовищ тощо. Головна наша вимога – встановлення контролю української держави й українського громадянського суспільства над питанням про вшанування жертв Бабиного Яру й облаштування в ньому національного меморіялу”, - написав Маринович.

За його словами, на адресу підписантів приходили бюрократичні відписки й туманні обіцянки, які лише підсилювали невизначеність. 

“28 липня надійшла вістка, що на онлайн-зустрічі з Наглядовою радою МЦГБЯ президент Володимир Зеленський сказав (якщо російською): «Очень хочется, чтобы этот проект был воплощен в жизнь, и мы вместе с вами построили историю». Отже, російському проєктові дано найвище президентське благословення! Так повисло в повітрі заспокійливе для нас твердження керівника Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича, висловлене ним 7 липня на міжнародній зустрічі в Українському інституті в Лондоні: «Наразі, враховуючи ступінь руйнівної кількості скандалів, пов’язаних із проєктом МЦГБЯ, держава на сьогодні не має жодних підстав для того, щоб у якийсь спосіб публічно брати участь у заходах цієї ініціативи”, - згадує публіцист.

Маринович вважає, що Зеленський має прислухатися до громадськості. 

“Що ж, більш ніж 700 підписів під нашою заявою, що належать потужним громадським діячам, виявилося замало… Тому цього разу свою апеляцію я спрямовую до українського суспільства: а чи не можемо ми зробити наш голос гучнішим? Скажімо, не 700, а 7000 протестів? Робити це слід уже тепер, бо якщо наші погані передчуття справдяться, то «розмахувати кулаками» буде запізно”, - сказав Маринович.

На його думку, напругу у ситуації навколо Бабиного Яру могла би зняти чітка й недвозначна позиція державної влади, яка ввела б належні безпекові запобіжники, прийняла б важливі концептуальні й організаційні рішення.

“Все, чого ми домагаємось, – це щоб відповідальні особи у взаємошанобливому діалозі з нами предметно врахували наші перестороги і ввели згадані запобіжники. На це ми як представники української громадськості маємо моральне і громадянське право, бо ми також вважаємо, що створення належного меморіялу у Бабиному Яру – це дуже важливо для нашої країни. З сумом, однак, можу ствердити, що простір для такого взаємошанобливого діалогу постійно звужується”, - резюмує Маринович.

Читайте також: Зеленський підтримав альтернативний державному проєкт меморіалу в Бабиному Яру за участі Хржановського, - В'ятрович

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb