Недопущений на вибори в Білорусі Цепкало попросив Путіна "допомогти з вільними виборами в країні"

Білоруський опозиціонер Валерій Цепкало, чия дружина - одне з облич протесту в країні, попросив російського президента Володимира Путіна "підтримати вільні вибори"

Відповідне послання Валерій Цепкало адресував Володимиру Путіну у відкритому листі, повідомляють російські ЗМІ.

"Влада в Білорусі всіляко перешкоджає проведенню вільних і чесних виборів і чинить безпрецедентний силовий тиск на всіх, хто бажає справедливості і прозорості виборчого процесу. (...) Звертаюся до вас, Володимире Володимировичу, і до наших братів-росіян з проханням не підставляти в черговий раз "плече" Олександру Лукашенко, але підтримати проведення вільних президентських виборів в Білорусі і засудити проведену білоруським режимом антинародну і антиросійську політику ", - йдеться в листі.

Читайте також: "Для нас – це внутрішня трагедія": опонент Лукашенка на виборах Цепкало щодо війни на Донбасі

В листі Цепкало пише, що народи двох країн "об'єднує спільна культурно-історична спадщина і тісні родинні зв'язки", а громадяни двох Росії і Білорусі "однаково розуміють ідеї демократії і свободи та хочуть обирати собі владу".

Цепкало також заявив, що протягом  всього свого правління Лукашенко "у відносинах з головним стратегічним партнером, яким є для нас Росія, займався політичними іграми, отримуючи максимум вигоди для свого режиму і допускаючи недозволену в міжнародних відносинах і дипломатичній практиці риторику".

Читайте також: "Білорусь не визнає того, що сталося", - Цепкало про російську анексію Криму

За словами білоруського опозиціонера, у президента Білорусі "ніколи не було бажання будувати з Росією чесні, поважні і збалансовані взаємовідносини, які б враховували інтереси російської держави".

"Союзний договір так і залишився "на папері", тільки деякі його положення були виконані повністю, інші двосторонні міжнародно-правові документи з Росією також реалізовувалися в тій мірі, наскільки це було вигідно режиму Лукашенка", - йдеться в листі.

В посланні до Путіна Цепкало також перераховує цілі опозиції. Серед них він називає створення повної прозорості виборчої кампанії в Білорусі, перешкоджання фальсифікаціям результатів виборів. Крім того, ставиться мета сприяти обранню єдиного кандидата Світлани Ціхановської в якості президента Білорусі, звільнити політв'язнів, провести нові "чесні і вільні президентські вибори" в термін від 3 до 6 місяців з моменту 9 серпня 2020 за участю всіх альтернативних кандидатів.

Лист направлено в адміністрацію президента РФ.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо