"Енергоатом" і "Укргідроенерго" зможуть продавати більше дешевої електроенергії для бізнесу і населення

Кабмін затвердив положення "Про покладення спеціальних обов'язків на учасників ринку електроенергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії

Відповідний проєкт постанови з доопрацюванням в триденний термін Кабінет міністрів ухвалив на засіданні.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту постанови, документ передбачає, що "Енергоатом" продаватиме електроенергію в об'ємах, необхідних для потреб населення за ціною 10 грн/МВт, а залишок - за ринковими умовами.

Крім того, "Укргідроенерго" продаватиме держпідприємству "Гарантований покупець" 30% виробленої електроенергії також за ціною 10 грн/МВт, а залишок - реалізовувати за ринковими умовами. При цьому "Гарантований покупець" реалізовуватиме отриману електроенергію у торговій зоні об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) України і закупати електроенергію для забезпечення потреб населення на території торгової зони "Бурштинський острів".

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, це рішення покращить фінансову ситуацію цих державних підприємств. 

У той же час, Шмигаль зазначив, що "Енергоатом" продовжить постачати дешеву електроенергію для українських родин.

"50% електроенергії, виробленої підприємством, буде постачатися для потреб населення, щоб максимально знизити кінцеву ціну. При цьому підприємство отримає можливість реалізовувати приблизно 40% своєї електроенергії на ринкових умовах", - сказав Шмигаль.

За його словами, це дасть змогу "Енергоатому" отримувати прибутки, вчасно сплачувати зарплату та виконувати ремонтні програми.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

Источник: https://biz.censor.net.ua/n3212056