У Львові медики врятували шестирічну дівчинку від екзотичної недуги

Її виписали із Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Львова. Життю дівчинки ніщо не загрожує

Про це пише Leopolis.news, повідомляє Еспресо.Захід. 

Уюної мешканки райцентру Самбір виявили педіатричний мультисистемний запальний синдром. Він з’являється у дітей як наслідок перенесення коронавірусу. А в Україні це перший випадок синдрому Кавасакі.

Спочатку хвору дитину батьки привезли у Львівську обласну дитячу лікарню Охматдит. У неї сильно боліло в животі. Лікарі-хірурги виключили підозру апендициту чи іншу патологію. Через висипку на кінцівках направили її в Львівську обласну інфекційну лікарню. Тут також заперечили, що ця ознака має інфекційний генез і запідозрили хворобу Кавасакі.Знаючи, що саме Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр має досвід в лікуванні симптомів, схожих на хворобу синдрому Кавасакі, дитину у дуже важкому стані, скерували туди.

Читайте також: На Львівщині вперше в Україні в 6-річної дівчинки виявили рідкісну хворобу, пов'язану з Covid-19

Медики не приховують, що їх насторожив стан та вік дівчинки – 6 років, бо хвороба Кавасакі вражає менших дітей. Світло пролила мама, повідомивши лікарів, що близько місяця тому її донька перенесла пневмонію. Аналіз на виявлення антитіл до COVID-19 підтвердив, що дівчинка таки перенесла цю недугу.

Лікар-анестезіолог медичного центру Тарас Борачо розповів, що критичними стали перші три доби, оскільки готувалося протокольне лікування, потрібно було налагодити внутрішньовенну підтримку серця і тиску. Після семи днів в реанімації її перевели в педіатричне відділення, а тепер вже відпустили додому.

Стандівчинкинормальний, хвороба не передається іншим. Але, якщо вчасно її не виявити, то виникнуть ускладнення – ураження артерій серця, вони можуть розшаровуватися, утворювати аневризми. А це реальна загроза для життя. Дитині на 10-й день хвороби було проведено ЕХО КГ і цих уражень, на щастя, медики не виявили. Але в подальшому, за їх словами, потрібні обов’язкові періодичні обстеження.