На Закарпатті рятувальники чистять від сміття річки: профілактика повеней та вимога сусідів з ЄС

Уже розчищено сміттєві затори на річці Латориця. Зараз підрозділи ДСНС працюють над їхньою ліквідацією на річках Боржава та Тиса. Таким чином намагаються уникнути підтоплень під час повеней та міжнародного скандалу з Угорщиною

Про це повідомляє пресслужба Управління ДСНС у Закарпатській області, інформує "Еспресо.Захід".

"На річці Боржава, біля с. Нижні Ремети Берегівського району, продовжують працювати над ліквідацією сміттєвих заторів... З початку проведення робіт рятувальниками було вилучено з води 212  куб. м сміття та деревини. Загалом для проведення робіт залучено 18 рятувальників та 4 одиниці техніки", - пишуть у ДСНС Закарпаття.

Як розповіла місцевим журналістам речниця ДСНС на Закарпатті Наталія Батир, на річці Боржава внаслідок червневого паводка утворилися аж 13 заторів зі сміття. Течія несе непотріб до Угорщини, президент якої Янош Адер уже звертався на початку липня до Володимира Зеленського для розв'язання цієї проблеми.

Працівники ДСНС прибирають Боржаву на човні, піднімаючи з води пластик, зруйновані гілки дерев та інше сміття. Рятувальники працюють з 8 години ранку і ввечері, поки не стемніє. До робіт залучили також водолазів та працівників аварійно-рятувального загону. Вони вже прибирали річку Латорицю, тепер взялися за Боржаву.

А у Хустському районі рятувальники місцевого підрозділу ДСНС продовжують розчищати опори транспортного моста на річці Тиса. Починаючи з 30 липня, вже піднято з води більш як 100 куб. м. деревини.

Як повідомив керівник закарпатських рятувальників Мирослав Щербей, такі сміттєві затори не лише завдають шкоди флорі та фауні, забруднюють водні артерії краю, а й можуть заважати стрімкому проходженню води та загрожувати підтопленням територій та навколишніх населених пунктів при значних опадах.

Працівники ДСНС мають розчистити сміттєві затори до осені, щоб уникнути повторних підтоплень, коли почнуться інтенсивні дощі. Рятувальники навіть розповсюджують звернення до місцевих мешканців та записують відео щоби показати наслідки проблеми та спонукати людей не викидати сміття в річки: "Такого не насниться навіть у найгіршому сні... купи сміття, пляшок та різного мотлоху, що пливуть за течією. Невже такий пейзаж ви хочете бачити у вікно власної домівки? Рятувальники звісно докладуть максимум зусиль, аби ліквідувати це лихо, але й вам, шановні закарпатці, варто замислитись над своїми діями".