У Радбезі ООН заявили про підтримку територіальної цілісності Грузії на тлі окупації Росією Абхазії та Південної Осетії

Країни-підписанти нагадали, що постійна російська військова присутність у грузинських регіонах Абхазія й Південна Осетія, а також визнання Росією так званої незалежності цих регіонів порушує територіальну цілісність Грузії та міжнародне право

Про це йдеться у спільній заяві Бельгії, Естонії, Франції, Німеччини, Великої Британії, США, Ірландії та Норвегії, ухваленій за підсумками обговорення Радбезом ООН ситуації на окупованих Росією територіях Грузії, передає Укрінформ.

Ми твердо підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність Грузії у її міжнародно визнаних кордонах”, - стверджується у заяві.

Зазначається, що постійна російська військова присутність у грузинських регіонах Абхазія й Південна Осетія, а також визнання Росією так званої незалежності цих регіонів порушує територіальну цілісність Грузії та підриває її суверенітет і заснований на правилах міжнародний порядок.

"Це ще більше розділяє людей і наражає на небезпеку здоров’я та життя населення, яке постраждало від конфлікту”, - вказують підписанти.

Країни-підписанти висловили стурбованість “інтенсифікацією протягом минулого року так званого процесу відмежування”.

“У нинішній - і так складний час - де-факто влада Абхазії та Південної Осетії продовжувала практику вибіркових затримань вздовж адміністративного кордону. Де-факто влада Південної Осетії неодноразово відмовляла у невідкладній медичній евакуації та гуманітарній допомозі”, - йдеться у документі.

“Ми також закликаємо де-факто владу Абхазії та Південної Осетії полегшити безперешкодний доступ до цих регіонів, включно із релігійними об’єктами, для гуманітарних працівників та правозахисників, а також інших осіб”, - підсумовується в заяві.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо