До волинського храму повернулися викрадені торік церковні реліквії

Одній з ікон – понад 200 років

Поліцейські передали настоятелю пограбованого торік храму в селі Смолява Горохівського району Волинської області три цінні ікони. Про це повідомляє пресслужба ГУНП у Волинській області, передає "Еспресо. Захід".

Церкву села Смолява Горохівського району обікрали ще минулого року: зловмисники незаконно проникли у храм та викрали три писані на дереві ікони, одній з яких – понад 200 років.

У травні цього року крадіїв, які організували бізнес на антикваріаті, знайшли і затримали поліцейські Тернопільщини. Трьом членам організованої злочинної групи оголосили підозру, а викрадене, близько шестисот церковних реліквій, з храмів Волинської, Тернопільської, Вінницької та Одеської областей вилучили та вже повертають церквам.

Зокрема, вчора працівники Горохівського відділу поліції передали настоятелю храму села Смолява віднайдені ікони.

Настоятель храму отець Андрій розповів, що ці ікони писані ще на дереві і були придбані дуже давно, одній з них вже понад 200 років.

"Наші місцеві мешканці похилого віку стверджують, що про цю ікону розповідали їх батьки, а реліквії встановили ще їх діди та прадіди. Для парафіян вони мають дуже велику історичну цінність", – каже настоятель.

Він зазначив, що ніхто вже й не сподівався, що образи повернуть, і для громади велика радість, що ікони знайшлися. 

Злочинну групу, яка складалася з 7 осіб, Тернопільські оперативники викрилина початку травня. Підозрювані впродовж 2018-2020 років викрадали цінні ікони з церков та монастирів, інформацію про які шукали в соцмережах та довідкових виданнях. Під час проведених тоді обшуків виявили близько шестисот предметів сакрального мистецтва, серед яких понад 450 цінних ікон, датованих 17-19 століттями.