Капітан козацької чайки у селі піді Львовом збудував 14-метрову яхту і мріє про кругосвітню подорож

Мирон Гуменецький у 20 років вперше вийшов у море на козацькій чайці, а згодом став її капітаном

Неодноразово займався ремонтом чайки та будівництвом інших човнів. А зараз завершує роботу над створенням власними руками 18-метрової спортивної яхти "Зоряний вітер" та мріє про кругосвітню подорож на ній. Про завершальні роботи з яхтою та плани кругосвітки він розповів кореспонденту "Еспресо.Захід".

"Зараз ми веземо яхту у Київ, де треба доробляти те, що не можна здійснити у нас у селі. Вона і так вийшла чималенька: 45 футів, тобто майже 18 метрів довжини, 4 метри ширини та 3,5 метра висоти. Але так вона ще годиться для транспортування. Далі будемо кріпити до неї 18-метрову щоглу та кіль, довжиною 2,6 метра. Разом вийде майже 25 метра вагою 5,5 тонн", - повідомив Мирон Гуменецький.

Спустити яхту на воду він планує вже весною наступного року, а от коли можна буде здійснити мрію і вийти в кругосвітню подорож – поки не відомо.

"На воду спустимо нашу яхту найскоріше весною наступного року. Спочатку на Дніпро, а потім вже, як складуться обставини. Звичайно, є мрія здійснити кругосвітню подорож. Я капітан козацької чайки, ми багато ходили нею по морях у Європі, виходили в Атлантику – то ж досвід є, і дуже хотілося б спробувати щось нове. Та для цього треба щоби щонайменше змінилась ситуація з коронавірусом у світі. Та й не можна відразу взяти і піти у таку довгу мандрівку. Човен новий, і його треба щонайменше рік випробувати в різних умовах у морях, спробувати вийти в океан. Також не остання справа – це спонсори і партнери цієї подорожі. Та поки ми робимо ремонт козацької чайки у Ізмаїлі і найближчим часом плануємо йти у Миколаїв на день міста", - відзначив новоспечений яхтсмен.

Мирон Гуменецький – один з найвідоміших моряків Львівщини, пластун-сеньйор куреня "Чорноморці". У 20 років він вперше вийшов у море на козацькій чайці, а згодом став її капітаном. Потім займався ремонтом та виготовленням суден та обійшов пів світу.

Цю яхту, яку назвали "Зоряний вітер", він разом з товаришем будував 8 років у селі Новосілки на Львівщині. Всі роботи виконували місцеві майстри зі спеціальних матеріалів. Витрат багато, але їх не шкода на те, щоби реалізувати свою мрію.