У Львові рятують грушу, яку садив Іван Франко

Єдине дерево з фруктового саду Каменяра потребує лікування

Львівський музей Івана Франка розпочав кампанію з порятунку грушки, яку 118 років тому посадив Іван Франко зі своїми синами. Це єдине дерево, яке збереглося до сьогодні з фруктового саду письменника. Зараз дерево потребує лікування. Про це повідомляють на сторінці музею, передає "Еспресо.Захід". 

"У Франковому садку є груша, яку садив письменник зі своїми синами, щойно поселившись в омріяній власній домівці — віллі на Понінського, 4. Груша пережила різні історичні та погодні катаклізми, дожила до наших днів, щоб тішити плодами. На жаль, ці негаразди таки залишили на дереві свій згубний слід. Є проблеми зі стовбуром і кроною, які потрібно негайно ліквідувати і вилікувати дерево", — повідомляють у музеї. 

Для дерева викликали експерта, який оцінив стан. Працівниця музею Марта Волошанська розповідає, що на листках почала з’являтися "іржа". 

"Колись були механічні пошкодження, то грушку залили цементом. І він зараз руйнує її зсередини. Крім того, є безліч інших проблем. Експерт, оглянувши все, виставив рахунок у понад 60 тис. грн. Для музею це велика сума, ми не маємо таких коштів. Через карантин ми не працювали, тому не було жодних надходжень. Але опустити руки і дивитися, як дерево помирає, не можемо", — каже Марта Волошанська.

Відтак музей Івана Франка розпочав акцію з порятунку грушки. З 4 до 10 серпня у музеї відбувається мистецький пленер "Портрет груші: Франкове дерево під пензлем львівських художників".

Десять львівських художників відгукнулися на пропозицію намалювати дерево, щоб увіковічити його як цінний експонат та важливий артоб'єкт. Серед них Наталя Пухінда, Ольга Падовська, Леся Рось, Ірина Фартух, Олена Каменецька-Остапчук, Олена Мікула, Євген та Клавдія Потапови, Наталя Курій-Максимів, Максим Максимів, Орест Сколоздра та інші.

Намальовані картини покажуть на виставці, яка пройде у Домі Франка 28 серпня. Згодом їх виставлять на аукціон, щоб зібрати необхідну суму. Перед тим планують відкрити нову експозицію, презентувати набутки музею.

Додамо, що після карантинної перерви Дім Франка вже готовий приймати відвідувачів і працює щодня з 10.00 по 17.00, крім вівторка. 

Джерело фото: Дім Франка.