Вибори в Білорусі: за фото бюлетенів в інтернеті пригрозили штрафами

Генеральна прокуратура Білорусі в п'ятницю, 7 серпня, розкритикувала мобільні платформи "Голос" і Zubr, що закликають громадян фотографувати їх виборчі бюлетені і викладати ці фото в інтернет

Про це повідомляє DW.

На думку генпрокуратури, альтернативний підрахунок голосів виборців, який стає можливим завдяки подібним ініціативам, йде врозріз з правилом, згідно з яким виключне право організації опитувань громадської думки і соцдосліджень належить Комісії з опитуваннями громадської думки при Національній академії наук Білорусі.

"Крім того, проведення подібних онлайн-опитувань може спричинити за собою неправомірне отримання їх організаторами і третіми особами персональних даних громадян. А це, в свою чергу, може стати чинником, що сприяє їх розголошенню без згоди власників інформації", - йдеться в заяві генпрокуратури, опублікованому в її Telegram-каналі.

В Генпрокуратурі заявили, що за проведення таких "неправомірних" опитувань громадянам або спостерігачам загрожує штраф в розмірі до 540 білоруських рублів, а юридичним особам - до 2700 білоруських рублів.

Раніше, 6 серпня, глава білоруського Центрвиборчкому Лідія Єрмошина опублікувала відеозвернення, в якому заявила, що створення інтернет-платформи "Голос" для електронного голосування направлено на організацію масових заворушень. Вона назвала цю платформу "тіньовим Виборчкомом", а також "шкідливим і злочинним проєктом", рекламованим людиною, яка є потенційним гарантом Конституції - кандидатом в президенти Світланою Тихановською.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо