За рахунок запозичень та операцій з валютою: міжнародні резерви України у липні зросли на $300 млн

Міжнародні резерви України в липні збільшились на 1% і станом на 1 серпня склали 28,8 млрд грн

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Згідно з повідомленням, станом на 1 серпня міжнародні резерви України становили $28,8 млрд (в еквіваленті) за попередніми даними. У липні вони збільшилися на 1%.

"Зростання резервів упродовж минулого місяця зумовлене насамперед успішним розміщенням урядом єврооблігацій", - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що зростанню міжнародних резервів у липні посприяли, зокрема, операції уряду з упраавління державним боргом. Так, валютні надходження на користь уряду впродовж місяця становили $1,75 млрд, у тому числі $1,1 млрд - від розміщення облігації зовнішньої державної позики та $608,2 млн - від продажу облігацій внутрішньої державної позики.

Водночас, на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано $1,5 млрд (в еквіваленті). Зокрема, $767 млн - за ОВДП, номінованими у валюті, решта - за зобов'язаннями перед іноземними кредиторами.

Другим фактором зростання міжнародних резервів України у минулому місяці були операції НБУ на міжбанківському валютному ринку.

"У липні попит на валюту на міжбанківському валютному ринку дещо перевищував пропозицію, тому Національний банк відновив інтервенції з продажу валюти для згладжування надмірних коливань", - йдеться у повідомленні.

Так, за інформацією регулятора, обсяг інтервенцій у липні становив $498,7 млн. При цьому в окремі дні ситуація на валютному ринку була сприятливою, тому НБУ мав можливість поповнювати резерви за рахунок купівлі валюти. Загальний обсяг таких інтервенцій становив $130 млн.

Міжнародні резерви зросли також за рахунок переоцінки фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсу валют. Так, у липні їх вартість збільшилася на 406,3 млн (в еквіваленті).

За інформацією НБУ, поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,9 місяців майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb