Заміна ліцензій патентами та обов'язкове страхування пасажирів: Мінінфраструктури пропонує проєкт закону про роботу таксистів

Мінінфраструктури представило до обговорення новий проєкт закону про роботу таксистів, який передбачає скасування ліцензій та введення обов'язкового страхування пасажирів

Про це міністр інфраструктури Владислав Криклій написав у Facebook.

 "Міністерство інфраструктури України підготувало законопроєкт, який регламентуватиме роботу таксистів", - написав Криклій.

За його словами, у проєкті закону враховані всі недоліки законодавства, через які за ринком пасажирських перевезень відсутній належний контроль. Він зазначив, що ознайомитися із законопроєктом і внести зауваження та пропозиції наразі може кожен охочий на сайті міністерства.

Так, Криклій зауважив, що проєкт закону передбачає скасування ліцензування для внутрішніх перевезень пасажирів на таксі та легковими автомобілями на замовлення і заміну його на повідомлення про початок такої діяльності; забезпечення відпоідальності перевізників перед пасажирами; можливість ведення діяльності у сфері перевезень пасажирів на замовлення на основі патенту, який можна придбати строком на один місяць або рік; забезпечення надходжень податків та зборів від ведення такої діяльності (оцінюється у близько 800 млн грн на рік); обов'язкове страхування для пасажирів.

"Я переконаний, що якість послуг і безпека вийдуть на новий рівень, якщо перевізники стануть відповідальними й працюватимуть відповідно до закону. Легалізація ринку таксі та автоперевезень в Україні - це ефективний крок не лише до поповнення держбюджету, розвитку галузі та створення нових робочих місць, а й до європейського майбутнього", - підкреслив міністр.

Криклій також зазначив, що за останніми підрахунками, кількість людей, які перевозять пасажирів на таксі сягає 220 тис. - це 1,1% економічно активного населення країни. При цьому, за інформацією міністра, 98% перевізників надають послуги незаконно, оскільки не мають ліцензії або не зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності.

Він додав, що щорічний обіг ринку внутрішніх перевезень на таксі та легковими автомобілями на замовлення становить близько 40 млрд грн на рік. При чому, наголосив Криклій, за весь час існування служб таксі бюджет України недоотримував значні кошти й продовжує відчувати дефіцит.

За словами міністра, новий законопроєкт покликаний виправити цю ситуацію та вивести ринок пасажирських перевезень з тіні.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb