У Білорусі хочуть закрити платформу для альтернативного підрахунку голосів

Генеральна прокуратура Білорусі запропонувала закрити платформу "Голос", яка була створена для альтернативного підрахунку голосів на президентських виборах

Про це повідомляє DW.

За словами голови одного з відділів генпрокуратури Марини Попової, відомство запропонувало міністерству зв'язку та інформатизації розглянути питання про обмеження діяльності сайту в Білорусі.

"Голос" закликає жителів Білорусі надсилати фото виборчого бюлетеня в чат-бот. Генпрокуратура заявила, що ця ініціатива суперечить правилу, згідно з яким виключне право організації опитувань громадської думки і соцдосліджень належить комісії з опитуваннями громадської думки при Національній академії наук Білорусі.

За проведення таких "неправомірних" опитувань громадянам або спостерігачам загрожує штраф у 540 білоруських рублів, а юридичним особам - до 2700 білоруських рублів.

"Голос" стверджує, що піддався інформаційного тиску з боку держави і державних ЗМІ. Мета платформи - реалізація і захист конституційних прав громадян Білорусі з проведення чесних виборів.

Вибори президента Білорусі намічені на 9 серпня. Крім чинного президента країни Олександра Лукашенка, ЦВК країни зареєстрував для участі в них дружину відомого в країні блогера Сергія Тихановського - Світлану Тихановську, екс-депутата Ганну Канопацку, лідера кампанії "Говори правду" Андрія Дмитрієва та голову партії "Білоруська соціал-демократична Грамада" Сергія Черечня.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb