У Львові активісти вимагають побудувати притулок для тварин

Під міською радою на акцію протесту вийшли зоозахисники

Сьогодні, 9 серпня, у Львові близько півсотні активістів під Ратушею вимагали відкрити притулок для тварин. Міські чиновники запевняють: проектно-кошторисна робота для створенння притулку перебуває на редагуванні. Натомість зоозахисники переконані, що влада спеціально затягує процес. 

Про це інформує "Еспресо.Захід".

Місяць тому зоозахисники уже виходили під двері львівської мерії з вимогою відкрити притулок для тварин. 

"Ми мали зустріч із заступницею мера Іриною Маруняк таз начальником житлового департаменту Владиславом Івановим. І ми стоїмо на своєму, а вони на своєму. Говоримо, що першочергово нам потрібен притулок, на якому працюватиме грумінг, стерилізаційний центр і все інше для тварин. А вони бачать все інакше. Тобто, що у нас не може бути притулку. Це буде муніципальний центр, з грумінгом і крематорієм. Ми не погоджуємось і виходитимемо на акції доти, доки не буде притулку", —каже організаторка акції, голова ГО "Екопрогрес"Устина Бойко.

Дівчина зазначає, що коли волонтери підбирають покалічену тварину, то не можуть її віддати в комунальне підприємство "Лев", оскільки там—стерилізаційний центр. Тому активісти хочуть, щоб було місце, куди можна привезти тварину, де її вилікують і зможуть прилаштувати. 

"У Львові є "Домівка врятованих тварин”. Це дуже класно, але там різні тварини. Але окремо для собак і котів мало місця. Якщо є виділена територія на Шевченка,366а з 2012 року, то ці гроші мають піти на притулок, а не комусь в кишеню", —додає організаторка.

Учасники акції виголошують гасла, які підхоплюють активісти: "Притулок Львову! Львів дружній до тварин! Притулок —необхідність, що демонструє твою гідність! Ганьба красти у тварин!". 

Організатор Володимир Міщенчук стверджує, що влада міста свідомо затягує процес. На інформаційні запити зоозахисників дають одну і ту саму відповідь: проектно-кошторисна документація на редагуванні. Володимир наголошує, що притулок —не питання сьогоднішнього дня. У цивілізованому місті така установа є необхідністю. Собаки не можуть жити без людей: коли тварину викидають, то вона помирає від хвороб і голоду. 

Акція тривала близько години. Зоозахисниця та громадська активістка ІринаЮзик зазначає, що час для мітингу не зовсім вдалий, оскільки у Ратуші нікого немає. Вона запропонувала прийти на наступну сесію міської ради і там нагадати про притулок.  

Водночас напередодні акції Владислав Іванов, в.о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури, повідомив, що зараз в місті працює робоча група, яка має вирішити проблеми, пов'язані із безпритульними тваринами. Перше завдання – правильне коригування проектно-кошторисної документації 2012 року.

"Проектування об'єкта "Муніципальний притулок для безпритульних тварин у м. Львові" здійснювалося протягом 2012−2014 років. На сьогодні розроблений проект є застарілим та не відповідає сучасним викликам, а спроектований притулок передбачає недостатньо гуманне поводження з чотирилапими. Це суперечить цінностям громади міста щодо поводження з тваринами. Тому виготовлений раніше проект перебуває на коригуванні.

Ми хочемо створити не просто місце для довічного утримання чотирилапих, а Муніципальний центр для тварин, основною метою якого буде соціалізація, реабілітація, прилаштування в люблячі сім'ї, та який займатиметься пропагуванням гуманного поводження з тваринами серед львів'ян", - зазначив він.