Кличко просить депутатів врегулювати використання електросамокатів у містах

Мер Києва Віталій Кличко попросив депутатів Верховної Ради розробити і внести зміни до законодавства щодо правил використання електросамокатів у містах

Про це мер Києва Віталій Кличко написав у Facebook.

За словами Кличка, резонанс викликала його заява щодо дій компанії Bolt, яка без погодження з містом розмістила пункти прокату електросамокатів у столиці.

"В нашому місті мешкає понад 3 мільйони людей. І їх взаємовідносини в суспільстві, господарча та підприємницька діяльність прописані в законах і правових актах. І один із обов’язків місцевої влади – слідкувати за дотриманням таких правил", - зазначив Кличко.

За його словами, рух самокатів не врегульований чинним законодавством України. Через це немає точного визначення, де саме мають їздити такі засоби пересування - по дорозі, тротуарах чи велосипедних доріжках. Крім того, відсутні правила пересування: допустима швидкість, світлові позначення, мінімальний вік "водія".

"Адже йдеться про безпеку руху, про здоров»я і життя всіх його учасників – тих, хто на самокатах, автомобілістів, велосипедистів, мотоциклістів, пішоходів. Дати відповіді і врегулювати всі ці питання має законодавство України про дорожній рух", - підкреслив Кличко.

Він наголосив, що діяльність пунктів прокату, які розташовані на території міста, мають бути узгоджені з містом.

"Тому я офіційно звертаюся до депутатів Верховної ради розробити та внести на одному з найближчих засідань зміни до законодавства про дорожній рух. І визначити, як, де і за якими правилами можуть їздити електросамокати в містах", - сказав мер.

Крім того, Кличко закликав компанію Bolt працювати виключно в правовому полі і усвідомлюючи відповідальність за законність і безпеку своїх послуг.

"Я розумію, що місто розвивається, що повинен розвиватися бізнес. Зокрема і той, що пропонує послуги екологічного транспорту. Але робота всіх підприємств і всіх підприємців має бути цивілізованою і законною. Тим більше, коли йдеться безпеку, здоров’я і життя людей", - зауважив мер.

 

  • Нагадаємо, 3 червня стало відомо, що естонська компанія Bolt готується запускати у Києві влітку 2020 року два нових сервіси: оренду самокатів і сервіс доставки їжі Bolt Food.
  • 8 серпеня мер Києва Віталій Кличко заявив, що компанія Bolt розмістила пункти прокату електросамокатів без узгодження з містом.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb