НКЦПФР вестиме облік потенційно фіктивних інвестпроєктів

НКЦПФР оприлюднив список сумнівних інвестиційних проєктів, метою яких може бути заволодіння коштами громадян

Про це повідомила пресслужба Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Згідно з повідомленням, для захисту споживачів фінансових послуг сайт НКЦПФР оприлюднив список сумнівних інвестиційних проєктів, метою яких може бути заволодіння коштами громадян. Зазначається, що такі проєкти можуть надавати уявлення щодо інвестування у різні фінасові активи та здійснення діяльності без відповідних дозволів.

У пресслужбі зазначили, що Комісія ретельно вивчає відкриті джерела інформації щодо популяризації фінансових проєктів та перевіряє їх на відповідність затвердженим ознакам фіктивності. Ці ознаки доступні на сайті.

"До списку відносяться ті проєкти, які відповідають хоча б кільком ознакам фіктивності. Перелік таких компаній буде постійно доповнюватися", - зазначили у пресслужбі.

За інформацією комісії щороку ініціатори ризикованих фінансових проєктів залучать сотні мільйонів гривень українських громадян. 

"Повна або часткова втрата цих грошей вкладниками є логічним результатом нерозважливої поведінки інвесторів, існування «сірих зон», яке не регулює національне законодавство, та відсутності повноцінних фінансових інструментів", - підкреслили у пресслужбі.

З огляду на це, Комісія закликає потенційних інвесторів більш прискіпливо ставитись до аналізу рекламних обіцянок подібних проєктків та реально оцінювати усі відповідні ризики вкладання в них коштів. Так, наголосили у пресслужбі, у разі відмови таких проєктів від своїх зобов'язань інвестовані кошти повернути практично не можливо.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb