Мільйонні оборудки з державними коштами: СБУ викрила компанії "Укрбуду" на зловживаннях під час будівництва у Чорнобилі

СБУ викрила керівництво державної будівельної компанії "Укрбуд" на мільйонних зловживаннях під час тендерів на будівництво об'єктів зберігання та переміщення радіоактивних відходів на території зони відчуження

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Так, оперативники спецслужби встановили, що в оборудці були задіяні компанії "БК "Укрбудмонтаж" та "Укренергомонтаж", які входять до складу "Укрбуду". Протягом 2017-2018 років ці компанії перемогли у низці державних закупівель, оголошених державним спеціалізованим підприємством "Чорнобильська АЕС" та держпідпроємством "НАЕК "Енергоатом".

"Йдеться про будівництво 4-х ядерних об`єктів у Чорнобильській зоні: централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, комплекси інженерно-технічних систем фізичного захисту та радіаційного контролю і завод із переробки рідких радіоактивних відходів", - зазначили у пресслужбі.

За даними СБУ, загальна сума тендерів на спорудження цих об'єктів становила 1,1 млрд грн.

Водночас перевірка СБУ показала, що Укрбудмонтаж і Укренергомонта грубо порушили національне законодавство та виграли торги: фірми вступили у змову для маніпулювання цінами і усунення конкурентів. Крім того, будівельні компанії значно завищили ринкову вартість на роботи та послуги, що призвело необґрунтованого виділення понад 26 мільйонів гривень державних коштів. 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb