Мінекономіки погіршило прогноз падіння ВВП до 6% за підсумками року

Мінекономіки погіршило прогноз падіння українського ВВП за підсумками року до 6% з 4,2%

Про це йдеться у серпневому консенсус-прогнозі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

"За прогнозами експертів, Україна демонструватиме більш глибоке падіння, ніж світова економіка, яке становитиме 6% у 2020 році (у попередньому консенсус-прогнозі падіння становило 4,2%)", - йдеться у повідомленні.

У прогнозі зазначено, що характер відновлення буде залежати від вже існуючих карантинних заходів в Україні,  а також посилення в умовах "адаптивного карантину", що матиме негативний вплив на економіку країни, в результаті чого відновлення буде повільним.

Крім того, у консенсус-прогнозі йдеться, що інфляційні процеси будуть дещо стриманішими - 5,8% проти 7% у попередньому опитуванні. Середньорічний курс становитиме 27 грн/$. Всі елементи попиту матимуть від'ємну динаміку, але найбільшим буде падіння інвестицій, яке поглибилось до 20,3% з 14,8% у попередньому консенсус-прогнозі.

Зазначається також, що бюджетне стимулюваня, запроваджене для підтримки попиту населення та пом'якшення негативних наслідків карантинних заходів, зросте, що в умовах скорочення доходів спричинить суттєве зростання дефіциту бюджету до 5,6% ВВП.

Водночас, за даними прогнозу, у 2021 році матиме місце економічне зростання на рівні 3,2%, яке не компенсує падіння у 2021 році. Інфляція прискориться до 6,0% (у розрахунку грудень до грудня попереднього року). Всі елементи попиту матимуть позитивну динаміку. Зазначається, що безробіття поступово знижуватиметься до 9,2%, але не вийде на докарантинний рівень.

Загалом, за даними експертів Мінекономіки, для відновлення втраченого потенціалу під час першої пандемії COVID-19 Україні потрібно буде від одного до двох років.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine