"Дівчата несли з собою ромашки": У Білорусі силовики затримали учасників екскурсії

Увечері 10 серпня в Могильові в Білорусі був затриманий режисер Могильовського обласного драматичного театру Володимир Петрович, а також кілька десятків людей, які перебували на екскурсії

Про це TUT.BY повідомила керівник літературно-драматичної частини театру Ольга Семченко.

За її словами, близько двох десятків людей зібралися недалеко від парку Подніколье. Більшу частину становили жінки середнього і пенсійного віку.

"Ми зібралися, щоб провести вечір разом. Не те, щоб у нас не було ніяких політичних настроїв, звичайно були. Ми ж не сліпі і не глухі, переживаємо за все, що відбувається. Але і провокувати правоохоронців теж не хотіли. Вирішили, що просто сходимо на прогулянку по пішохідній вулиці Ленінській. Спонтанно виникла ідея провести екскурсію - серед нас був професійний ліцензований екскурсовод Олег Дьячков", - розповіла Семченко.

Вона зазначила, що учасники екскурсії вирушили від площі Орджонікідзе і зупинялися біля кожного будинку. Екскурсія "проходила весело, позитивно, яскраво і абсолютно мирно. Ніяких гасел, плакатів, скандування, символіки та інше". В процесі до групи приєднувалися люди, до завершення зібралося близько 30−40 осіб.

За її словами, в кінці Ленінської вулиці, не доходячи до пам’ятника Звіздаря, учасникам екскурсії дорогу перегородили люди в чорному. Вони розвернули групу назад. 

"Ми слухняно розвернулися. Дівчата несли з собою ромашки і подарували деяким правоохоронцям. Посміхалися, пробували розмовляти. Ми пройшли кілька метрів назад — а там така ж шеренга. Не пускають, кажуть: ідіть назад. Ми кидаємося в розгубленості. Нас оточили кільцем і говорять: йдіть додому. ми відповідаємо: ми б раді, але ви нас не пускаєте. Розмовляємо спокійно і ввічливо, не кричали. Нам сказали: жінки, йдіть. Ми бачимо, що наших чоловіків хочуть забрати, ми пробуємо умовити їх цього не робити. але не змогли", - сказала Семченко.

В результаті чоловіків відтіснили від жінок і затримали. Серед них були режисер Володимир Петрович, голова Могильовської міської організації ТБМ Олег Дьячков та інші. 

Коли їх будуть судити, незрозуміло. Семченко передбачає, що це трапиться 11 серпня.

Нагадаємо, протягом першої ночі масових протестів у Білорусі було затримано близько 3 тис. громадян.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb