З Львівського обласного клінічного перинатального центру виписали додому унікальну трійню

Новонароджені Каміла, Алінка та Вероніка разом із матір'ю провели у медзакладі цілий місяць, адже народилися завчасно – на 32-му тижні вагітності

Як повідомила "Еспресо.Захід" керівник установи Марія Малачинська, це вперше у Львівській області новонароджених вагою до 1500 г, які потребували штучної вентиляції легень та замісної терапії суфрактантом, не розлучали з матір'ю, а всю необхідну допомогу і жінці, і дітям надали в одному медичному закладі. 

Джерело фото - Львівський перинатальний центр

Як розповіла у коментарі "Еспресо.Захід" завідувач відділення новонароджених Лариса Куновська, малеча з'явилася на світ шляхом кесарського розтину з вагою 1360, 1480 та 1650 г. Це – перші передчасно народжені дітки з малою вагою, яких після стабілізації їх стану та переведення з реанімації не госпіталізовували ані до Комунальної міської дитячої клінічної лікарні м. Львова, ані до Львівської обласної клінічної лікарні.

Медперсонал закладу сам виходив малечу - 1 липня тут відкрили першу на Львівщині палату постінтенсивного догляду за новонародженими дітьми, і трійка дівчаток стала її першими пацієнтами.

"Це було нелегко, адже немовлята, які після народження перебувають на інфузійній терапії і поволі відновлюють ентеральне харчування, природно втрачають вагу (до 7% від первинної маси тіла). Але мама нам активно допомагала, виконувала всі наші рекомендації. За місяць і два дні, що дітки у нас перебували, набрали по півкілограма. Виписали їх додому у задовільному стані, провівши перед тим неонатальний скринінг (зокрема на фенілкетонурію та вроджений гіпотиреоз) та всі обстеження, які тільки могли провести (ЕХО серця, нейросонографію, перевірку слуху тощо). Будемо пробувати виходжувати діток з ще меншою вагою, починаючи з 500-600 г", - поділилася планами лікарка.

Джерело фото - Львівський перинатальний центр

Як зазначила директорка перинатального центру Марія Малачинська, "палата постінтенсивного догляду розрахована лише на чотири ліжка, але її відкриття – це знакова подія". Наступний крок - відкрити окреме відділення на 25 ліжок.  

Забирати донечок з пологового приїхав їхній батько, Петро Потоцький разом із двома бабусями. Ті обіцяють допомагати молодому подружжю. Досвіду батьківства ані у Петра, ані в його дружини Оксани немає: дівчатка – їхні первістки. "На другому місяці вагітності нам сказали, що буде двійня. На третьому – що трійня. Моя мама жартувала: на четвертому скажуть, що буде четвірня. Спершу казали: два хлопчики й дівчинка. Ми вже й імена їм придумали, але потім знову все "перегралося", - розповів "Еспресо.Захід" щасливий батько. З дружиною не бачився шість тижнів - два тижні перед кесарським розтином його дружину поклали "на підтримку", а через карантин відвідувачів у перинатальний не впускали. Бачив кохану лише через вікно – так само, як і своїх донечок… 

Зоряна Круль