"Путін - військовий злочинець, Крим - це Україна": координатор протестів у Білорусі, головред NEXTA Протасевич

Український інтерв'юер Дмитро Гордон поспілкувався із головним редактором каналу NEXTA live, який збільшив аудиторію вп'ятеро за останні 4 дні та закликав білорусів до загальнонаціональних страйків та протестів

Інтерв'ю Дмитра Гордона з головредом NEXTA live Романом Протасевичем розміщено на YouTube.

Роману Протасевичу 25 років. NEXTA live, яка мала 315 тис. читачів лише 9 серпня, в день президентських виборів, станом на 19:00 12 серпня налічує 1,5 млн підписників.

На запитання Гордона, чи вважає Протасевич, що Білорусь отримає реальну незалежність від Росії до того, як Володимир Путін звільнить Кремль, той відповів:

" Я особисто людина з прозахідними поглядами і виступаю проти поглибленої інтеграції та Союзної держави. Те, як воно виглядає зараз, для Білорусі означає не тільки втрату суверенітету, а й входження до складу країни, яка вважається міжнародним терористом і міжнародним ізгоєм. Зовсім не хочеться такої долі ні для своєї країни, ні для білорусів. Напевно, ще багато років Білорусь не зможе просто відмовитися від Росії. По-перше, ми дуже залежні від РФ в енергетичній сфері, ті ж нафтопереробні заводи зав'язані на сусідню країну. Лукашенко намагається крутитися з поставками нафти і газу, але у нього не дуже виходить, тому що він ніколи не намагався вибудовувати схеми альтернативних поставок енергоресурсів".

Протасевич переконаний, абсолютна більшість білорусів не хотіли б об'єднання з РФ або відродження Радянського Союзу.

"Покоління, яке цього хотіло, постаріло, і виросло занадто багато нових поколінь, які хочуть жити у вільній країні, в відкритому світі, подорожувати, розвиватися", - відзначив він.

На запитання Гордона, чи злочинець Путін, Протачевич одразу відповів:

"Абсолютно. І Крим - це Україна. Може, я скажу досить банальні слова, але Україна - сусідка Білорусі. Країна, з якою повинні будуватися добропорядні відносини. Нинішня політика Лукашенка щодо України називається лукавством. Брати-братами, сусіди-сусідами, але рівно до тих пір, поки у нього не з'являються якісь особисті інтереси. Він обіймається з українськими президентами і клянеться: "Ми друзі навік". А потім летить у Росію, обіймається з Путіним і каже: "Росіяни - наші старші брати". Так, йому потрібно всидіти на двох стільцях. Але пора ставати чеснішими, шукати баланс і визначатися".

За словами Протасевича, проєкт NEXTA вже кілька місяців працює у Варшаві. Причиною еміграції Протасевич назвав кримінальні справи на авторів NEXTA  в Білорусі. 

"На кожного з нас в Білорусі порушено за кілька кримінальних справ. Я поїхав в кінці листопада минулого року. Тоді затримали одну людину, пов'язаного з нашим проектом. Йому на білорусько-польському кордоні підкинули 0,5 грама марихуани. З того часу він під слідством, справа не зрушила, його просто тримають в ізоляторі. Тоді ж я помітив за собою стеження. Біля під'їзду стояв "фірмовий" тонований мікроавтобус явно спецслужб. Плюс джерела підказували, що в найближчі два-три дні я можу стати наступним. Тому довелося на перекладних виїжджати з Мінська", - пояснив він.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо