У місті Лева відкриють виставку до 180-річчя першої фотографії Львова

Експозиція представить розвиток етики бачення до кінця ХХ століття

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Шпигунський фотоапарат-запальничку, фотокамеру у вигляді банки з-під Pepsі, аудіомагнітофон з вмонтованою у нього маленькою фотокамерою та інші цікаві речі з 18 серпня можна буде побачити  у Львівському історичному музеї. Виставку організував цей музей спільно з Львівським фотомузеєм до 180- ліття львівської фотографії. 
Як розповів "Еспресо. Захід" засновник Львівського фотомузею (який наразі ще не має свого приміщення) Роман Метельський, подія виходить справді дуже цікава.  Близько тисячі фотографій, починаючи від 70-х років ХІХ століття, зі збірки Львівського історичного музею та коло 500 експонатів з надбань Львівського фотомузею презентують не тільки історію Львова, а й розвиток техніки та фотографії як мистецтва аж до 90-х років ХХ століття.

Цікаво, що перше фотоательє відкрили у Львові ще  у 1843 році, хоча портрети і види Львова робили раніше. Зокрема першу фотографію рідного міста львів’яни зробили 180 років тому і виставили її у вітрині книгарні. Перша творча організація фотографів в Україні виникла у місті Лева з ініціативи відомого скульптора Тадеуша Баронча на початку 1891 року. До слова, до неї входив і дід Романа Шухевича відомий український етнограф Володимир Шухевич. Перший фотожурнал почали видавати у Львові у 1895 році, а до 1939- року у місті під різними назвами виходило аж вісім таких журналів, зокрема український "Світло і тінь".

"Нам є що показувати, – каже Роман Метельський, – від найдавніших технологій фотографування (дагеротипії і феротипії) та фотоустаткування (від Японії до Америки) до усіляких причетних речей, що будуть цікаві і сучасним дітям.  Для Львівського фотомузею,  що є моєю ініціативою і  у зв’язку з яким я створив та розвиваю сайт "Фотографії Старого Львова", -- це перша така поважна можливість представити, що маєм. А це тисячі унікальних експонатів. Бо нині  Львівський фотомузей – це вже не тільки я, а  також Ігор Ткачик, Софія  Легін і колишні кримчани  Вікторія Темна та Ігор Сальніков. Є фантастична збірка, але, на жаль,  немає, де її показувати на постійній основі. Можливо, ця виставка підштовхне нашу владу, аби фотомузей у нашому Львові таки відкрився. Адже це не просто фототехніка, світлини, документи – це історія Львова ХІХ –ХХ століття".

Ярина Коваль