На Волині невідома хвороба косить поголів'я свиней

У Локачинському районі Волинської області через невідому хворобу масово гинуть свині

Місцеві жителі налякані, палять одяг, в якому контактували з тваринами, а їхні трупи закопують, – повідомляє Волинь24.

Зі слів селян, факт мору свиней приховують, адже в районі є ферма, де розводять цих тварин, і вона належить "серйозним людям". Кажуть, що з ферми вже майже місяць вивозять туші свиней у ліс. Та додають, що в трупах тварин майже відсутня селезінка, вона просто згнила.

Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій Тимофіюк, у свою чергу, зазначив, що вдалося зафіксувати лише один випадок і спеціалісти вже відібрали зразки для досліджень.

"До нас позавчора зателефонувала жіночка, яка повідомила, що в неї захворіли свині. Спеціалісти Локачинської районної державної ветеринарної лікарні і я особисто виїхали туди, відібрали зразки та направили на дослідження у Волинську обласну лабораторію та науково-дослідний інститут у Київ".

"Коли ми маємо підозру на африканську чуму свиней, то проводимо дослідження, згідно з інструкцією, – веде далі чиновник. – Тобто сьогодні спеціалісти працюють на місці, де люди закололи хвору свиню, провели там дезінфекцію. Також дезінфекція проводяться й в інших господарствах. Вчора спеціалісти пройшли 84 двори, скарг від людей на хворих свиней не було".

Анатолій Тимофіюк спростував інформацію про те, що у дохлих свиней відсутня селезінка. Натомість каже, що потрібно ідентифікувати три хвороби: рожа, африканська чума та пастерельоз. Вони проявляються однаково – блювота, сині вуха тощо.

"При африканській чумі свиней температура буде до 42 градусів. Однак у тварин, яких власники дорізали, температура була 40,2. Тобто підвищеної температури не було, тому вони вирішили дорізати тварин", – сказав Анатолій Тимофіюк.

На слова про те, що в районі функціонує ферма і там масово дохнуть свині, посадовець відповів, що туди виїжджали, але "тих свиней немає".

"Начальник районного управління має зустрітися з представником цієї ферми та спростувати ситуацію. Ми виїжджали на територію ферми, але дохлих тварин не знайшли. Доглядачі кажуть, що свиней там утримували, але їх чомусь перевезли", – прокоментував ситуацію начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.