Продавали техніку для прослуховування: СБУ викрила групу кіберзлочинців

СБУ викрила групу зловмисників, які намагалися продати спеціальний технічний засіб для "прослуховування" телефонних розмов та контролю "інтернет-трафіку"

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Згідно з повідомленням, кіберфахівці та слідчі СБУ викрили у Києві учасників організованої групи, які намагалися реалізувати потужний спеціальний технічний засіб негласного отримання інформації за майже півмільйона євро.

За попередніми даними слідства, до складу угруповання входило декілька мешканців столиці, у тому числі технічні спеціалісти і фахівці сфери IT. Фігуранти, використовуючи високотехнологічне обладнання, нелегально розробили для продажу комплекс моніторингу мобільного зв’язку.

Зазначається, що цей пристрій дає можливість знімати інформацію у всіх діапазонах мобільного зв’язку, зокрема, «прослуховувати» телефонні розмови і контролювати інтернет трафік.

За інформацією відомства, підпільну майстерню вони облаштували за місцем проживання одного з фігурантів. Замовника товару вони підшукували через особисті зв’язки.

Так, у ході обшуків за місцем проживання і роботи фігурантів правоохоронці вилучили обладнання та інші докази протиправної діяльності. 

Трьох учасників групи оперативники СБУ затримали при одержанні від замовника всієї суми грошей.

У пресслужбі зазначили, що наразі всі затриманим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb