У Франківську почали реставрувати єдину в місті синагогу

Для цього за два місяці літа зібрали 150 тисяч гривень

150 тисяч гривень – саме стільки від червня зібрала в Івано-Франківську єврейська громада, щоб можна було почати ремонт єдиної в цьому місті діючої синагоги. Про це розповів лідер Єврейської релігійної громади юдейського ортодоксального віросповідання Франківська Ігор Перельман.

Наразі вже приступили до ремонту. Але щоб завершити мінімальні роботи, потрібно ще 110 тисяч гривень. 

Синагогу Темпль у мавританському стилі зелементами неоренесансу збудовано в Івано- Франківську у 1885-1889 роках за проєктом австрійського архітектора Вільгельма Стяссни. Вона дуже постраждала в часи Першої і Другої світових воєн, але її відновлювали. Як акцентує Об’єднана єврейська громада України, в останні роки пам’ятка перебувала в аварійному стані.

Можливо, так би й тривало, але серйозні дощі, які накрили Франківщину наприкінці цієї весни й на початку літа, суттєво пошкодили дах будівлі й почали підмивати фундамент – настільки, що виникла загрозу руйнування цієї архітектурної пам’ятки. 

Закінчити першочерговий ремонт синагоги планують до 20 вересня. У планах Єврейської релігійної громади юдейського ортодоксального віросповідання Франківська також відновлення куполів синагоги із зірками. Але це вже буде довгостроковий проєкт тривалістю в рік.