100 лауреатів стипендіальної програми Лукашенка відмовились від звань та грошей на знак протесту проти побиття мітингувальників

Сто стипендіатів, лауреатів та дипломантів Спеціального фонду президента Республіки Білорусь з підтримки талановитої молоді та обдарованих студентів і учнів відмовилися від звання і всіх привілеїв

Про це повідомляє TUT.by.

"Неможливо носити звання лауреата стипендії президента, коли президент допускає в країні обман і звірячі побиття своїх же співгромадян", - пояснили свої дії ініціатори відмови, які повідомили про це журналістів. 

"Ми заявляємо: нам соромно нести це звання. Так сталося, що білоруси більше не відчувають себе в безпеці в своїй країні. Ми не можемо спокійно перебувати на вулиці, ми не можемо висловлювати свою думку, в країні панує атмосфера обурення і страху. Дев'ятого серпня були проведені вибори президента РБ, результати яких викликають сумніви у більшості білоруських громадян, які проживають в країні та за її межами. Народ зробив свій вибір, але чомусь цей вибір не був врахований. Ми спостерігали маніпуляції зі складом і тиск на виборчі комісії, неповагу до незалежних спостерігачів і кричущі порушення виборчого процесу. Ми не визнаємо офіційні результати цієї президентської кампанії", - йдеться в колективній заяві.

Дивіться також: Білоруська філармонія вийшла на страйк та заспівала одного з неофіційних гімнів країни

"Ми бачили, з якою жорстокістю затримують мирних протестантів і перехожих, ми знаємо, як далі працює судова система, ми чули про нелюдські умови утримання політв'язнів у в'язницях. Народ хоче і має право мирно висловити свою думку, і цей народ - це не проплачені з-за кордону "відморожені", народ - це все ми", - заявили лауреати.

Вони висунули наступні вимоги: 

"Гроші все отримували різні: комусь їх виплачували роками, комусь - разово. У деяких були пільги на житло, у деяких - на надходження. Що стосується мене, це була разова виплата. До речі, зроблена була дуже цікаво: призначена за два тижні до девальвації. На той момент та сума була еквівалентна 1 тис. доларів", - відзначив один із стипендіантів. Його призначення - фінансування заходів, спрямованих на створення умов для пошуку, становлення і творчого розвитку обдарованої молоді.

Фонд створили у 1996 році. 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо