Без черг, та зі збоями в е-системі: як минають перші дні реєстрації заяв вступників у львівських вишах

Заяви на вступ абітурієнти подаватимуть до 22 серпня

Через карантин цьогоріч змінили умови вступу до університетів. З 1 серпня вступники реєстрували електронний кабінет. А з 13 серпня вже подають заяви до університетів. Про те, як минають перші дні подачі документів до львівських університетів, журналістка "Еспресо.Захід" запитала у представників приймальних комісій.

Перший проректор Львівського національного університету Івана Франка Андрій Гукалюк розповідає, що присутність абітурієнта не потрібна, тому жодних черг немає. Додає, що цьогоріч абітурієнти матимуть можливість навіть документи на зарахування надсилати засобами поштового зв’язку. Тому ніяких труднощів з дотриманням умов карантину виникати не повинно. 

"Зараз жодних серйозних проблем із функціонуванням системи не було. Проте навіть якщо несправності і будуть, то абітурієнтам перейматися не варто. Зовсім не важливо, чи вступники надішлють свою заяву в перші дні вступної кампанії, чи трохи пізніше. Необхідно встигнути подати заяви до 22 серпня (або ж до 16, якщо абітурієнт вступає на основі співбесіди та вступних іспитів). Для того, аби зробити умови вступу максимально комфортними для молоді, на кожному факультеті та в коледжах університету діють консультаційні центри, куди абітурієнти можуть звертатися. Тому впевнений, що всі охочі успішно подадуть свої заяви до нашого університету", –розповідає Андрій Гукалюк.

Зараз до Франкового університету надійшло вже 7 тисяч заяв. Проректор говорить, що про найпопулярніші напрямки говорити ще рано. Висновки робитимуть в останні дні реєстрацій вступників.

В Українському католицькому університеті у перший день виникали проблеми з електронною системою, але зараз все працює краще. Секретар приймальної комісії Остап Мачинський розповідає: "Більшість абітурієнтів подають саме електронні заявки на вступ до бакалаврату. Фізично приходять лише ті, хто має спеціальні умови на участь уконкурсі. Але їх не так і багато. Перший день минув спокійніше, ніж очікували. Хоча електронна система не працювала добре і, відповідно, була мала кількість заяв. Сьогодні все набагато краще і вже маємо близько 500 заяв від абітурієнтів".

В Українській академії друкарства розповідають, що фізично до них приходять і подають паперові заяви лише випускники коледжів. 

"Ми максимально забезпечуємо карантинні умови. Стараємось, щоб не було черг. Вчора було немало вступників, але ми швидко все приймали і діти довго не стояли. Також ми робили перерви, щоб провітрювати приміщення. Всі користувалися антисептиками й були в масках. Від школярів вчора надійшло близько 100 заяв. Поки що ми статистики не виводимо, ще не настав час", –говорить секретар комісії Роман Петрів.

Абітурієнти Данило і Денис, які приїхали з Ковеля вступати на комп’ютерні науки і інформаційні технології до Львівської політехнікиподілились з журналісткою "Еспресо.Захід"своїми враженнями. Хлопці цьогоріч закінчили Ковельський промислово-економічний коледж.

"Наш день минув дуже важко. Ми приїхали о десятій ранку і тільки о шостій вечора закінчили подавати документи. Це все через те, що в університетуз самого ранку висла база і ми не могли подати документи. Згодом була дуже велика черга і ми чекали", –говорить Денис.

Нагадаємо, що вступники можуть подавати заяви протягом десяти днів. Рекомендації на бюджет оприлюднять не пізніше 27 серпня. Оригінали документів абітурієнти зможуть подати до 31-го.