На базі "Дії": бізнес пропонує створити додаток для захисту прав споживачів

Бізнес пропонує створити додаток "Споживач+" для ефективнішого захисту прав споживачів на базі державного додатку "Дія"

Про це повідомила пресслужба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

"Бізнес пропонує створити додаток "Споживач+" на базі державного веб-порталу електронних послуг "Дія", щоб споживач мав можливість більш ефективно захищати свої права", - йдеться у повідомленні.

Представники бізнесу пропонують в рамках запуску додатку запровадити інструмент для підтвердження виконання інтернет-магазинами ст. 7 закону України "Про електронну комерцію", тобто розміщення достовірної інформації щодо офіційної юридичної назви, адреси реєстрації, тощо у себе на сайті.

За оцінками ЄБА, наразі третина сайтів не зазначають цю інформацію на сайті, або зазначають її недостовірно. Майже у 80% сайтів інтернет-магазинів відсутні будь-які реквізити для ідентифікації суб'єкта електронної комерції, в результаті чого підприємців, які стоять за такими магазинами майже не можливо знайти і притягнути до відповідальності.

"Така безкарність призводить до того, що саме через інтернет продається багато контрафактних (підроблених) або нелегально ввезених товарів, які можуть становити небезпеку для життя та здоров’я споживачів", - підкреслили у пресслужбі.

Водночас, додаток "Споживач+" надасть можливість зацікавленим імпортерам, інтернет-магазинам та сервісним центрам добровільно зареєструватися у державному додатку "Дія", надати свої достовірні дані та отримати унікальний електронний ідентифікатор, який стане для споживача підтвердженням добросовісності такого суб'єкта господарювання.

Зазначається, що окрім можливостей для добровільної реєстрації, модуль "Споживач+" зможе надавати ряд інших опцій для бізнесу, державних органів та споживачів. 

У пресслужбі додали, що спільнота пропонує надати перевіряючим органам можливість реєструватись в системі та швидко отримувати цікаву для них інформацію, наприклад, щодо виявлених на ринку неофіційних або контрафактних моделей, які не відповідають вимогам законодавства.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb