Посол Білорусі в Словаччині підтримав революціонерів

Посол Білорусі в Словаччині Ігор Лещеня виступив на підтримку мирної демократичної революції у себе на батьківщині. Він є першим з чинних білоруських дипломатів, хто виступив з подібною заявою

Відео з його зверненням у ніч з 15 на 16 серпня 2020 року оприлюднила білоруська служба Радіо Свобода, передає Еспресо.TV.

"Як і всі білоруси, я в шоці від історій про тортури і побиття громадян моєї країни. В одній зі світлин місива з синців та крові ми впізнали однокласника моєї дочки, який точно ніколи не значився в баламутах", - сказав він.

За його словами, "сотні моїх співвітчизників відчули на собі, що низка представників правоохоронних органів в повній мірі відродили традиції НКВС у толерантній європейській Білорусі ХХІ ст.".

Посол зазначив, що "МЗС, представники якого захищають інтереси Білорусі за кордоном, часто прирівнюють до силових відомств". "Силовики прагнуть не допустити втручання у внутрішні справи країни ззовні", - додав він.

Лещеня не згоден з такою позицією і більше її не підтримуватиме.

Також чиновник впевнений у демократичному майбутньому Білорусі, де враховуватиметься думка "різних політичних сил", й висловив солідарність зі страйкарями.

"Я солідарний з тими, хто вийшов на вулиці білоруських міст з мирними ходами, щоб їх голос був почутий. Як уродженець міста Жодіно я з вами, робітники "БілАЗа" і "Ковальського заводу важких штамповок"! Я щиро сподіваюся, що майбутнє моєї країни буде засновано на врахуванні позицій усіх прошарків суспільства і представників різних політичних сил. Білоруси вистраждали це право", - наголосив дипломат.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb