Зеленський ветував закон про продовження мораторію на стягнення майна за іпотекою у валюті

Президент України Володимир Зеленський ветував та надав свої пропозиції до закону №3640 щодо продовження мораторію на стягнення майна за кредитами у валюті

Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради.

За інформацією на сайті Ради, стан проходження закону 10 серпня відображається "повернуто з пропозиціями президента". Зазначається, що 11 серпня закон був направлений на розгляд комітету, а 12 - були надані пропозиції президента по закону.

Згідно з текстом пропозицій Зеленського, аналіз закону свідчить про те, що окремі його положення не узгоджуються з Конституцією та законами України, а також не відповідають принципу юридичної визначеності, ясності та недвозначності правової норми що є складовою конституційного принципу верховенства права.

"Законом фактично змінюються умови, при якому стає неможливим за кредитним договором примусово відчужувати майно без згоди власника", - йдеться в документі.

У документі підкреслюється, що така ситуація створює неоднозначне трактування закону, зробить неможливим кредитним установам отримати забезпечення за кредитними договорами та призведе до правового колапсу і порушення конституційного принципу обов'язковості виконання судових рішень.

Зазначимо, закон пропонував продовжити мораторій на стягнення майна за валютними кредитами, у тому числі іпотечними, до 1 січня 2022 року. При цьому ухвалений у 2018 році Кодекс з процедур банкрутства встановлював термін мораторію до 21 жовтня 2020 року.

Відповідно до закону, житло не може бути відчужене у громадянина, якщо це єдине його місце проживання, якщо загальна площа житла становить не більше 140 кв.м. для квартири і 240 кв.м для будинку.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb