Білоруські правозахисники досі шукають 50 демонстрантів, зниклих під час акцій протесту

За даними правозахисного центру "Весна" у Білорусі досі не знайшли 50 зниклих під час протестів, близько 100 осіб досі на госпіталізації

Про це повідомив представник білоруського правозахисного центру "Весна" Сергій Сис під час брифінгу на тему "Ситуація в Білорусі: який сценарій розвиватиме Росія?", передає "Укрінформ".

"Сьогодні, до цього часу, нам вдалося знайти трьох осіб із цього списку. На жаль, один із тих, які були встановлені, сьогодні, як з'ясувалося, помер у військовому госпіталі від поранення в голову, причому не гумовою кулею, а бойовим патроном. Загалом на сьогодні ми можемо зафіксувати три смерті під час масових акцій і виступів громадян у Білорусі", - заявив Сис.

За його словами, близько ста осіб, які брали участь в акціях протесту проти фальсифікації виборів, проходять як обвинувачувані у кримінальних справах щодо "масових безладів".

Читайте також: У Білорусі від вогнепального поранення в голову помер демонстрант - це вже четвертий загиблий під час протестів

"Правозахисний центр "Весна" проводить колосальну роботу з виявлення всіх постраждалих від силового свавілля, що відбувався протягом попередніх днів, у період із 9 по 13 серпня, в Білорусі. На цей момент практично всі затримані, а це близько 7 тис. осіб по всій Білорусі, звільнені. Тим не менш, залишається кілька осіб, які звинувачені в адміністративному правопорушенні, обвинувачуються в кримінальній справі по масових заворушеннях. Усього зараз за цими кримінальними справами проходять у Білорусі близько ста осіб. Сьогодні правозахисний центр "Весна" опублікує список кримінальних справ і обвинувачених за ними", - пояснив правозахисник.

Він додав, що "Весна" здійснює  фіксацію всіх випадків шкоди здоров'ю білорусів, завданих їм представниками силових структур. Наразі близько ста постраждалих осіб наразі залишаються у лікарнях.

"Це люди, які отримали найбільш тяжкі ушкодження, і тому вони досі перебувають на госпіталізації та не виписані з лікарень. Усього було, я нагадаю, госпіталізовано більше 250 осіб. Ми займаємося також їх опитуванням, учора нам вдалося побувати в лікарнях швидкої допомоги та зробити відеофіксацію декількох людей, у яких травми голови, поранення гумовими кулями та переломи ніг", - зауважив Сис.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо