У справі Шеремета прослуховували телефони Стерненка та друзів Гандзюк, - Бабель

За даними журналістів, слідство в рамках справи про вбивство Павла Шеремета прослуховувала Сергія Стерненка, кримськотатарського правозахисника Енвера Кадирова та знайомих Катерини Гандзюк

Про це йдеться в матеріалі "Бабеля".

Журналісти прочитали 30 томів справи і виявили, що телефон Сергія Стерненка фігурує у справі про вбивство Павла Шеремета.

За інформацією журналістів, першим увагу слідства привернув музикант Андрій Антоненко. Його номер уперше зʼявився в документах Нацполіціі за рік до затримання - у грудні 2018 року. Тоді департамент карного розшуку попросив заступника начальника ГСУ Нацполіції звернутися до суду з проханням отримати доступ до великого списку телефонних номерів. У лютому 2019-го суд такий дозвіл надав - у розпорядженні поліції зʼявилася інформація про інтернет-трафік, дату, час, тривалість дзвінків і місцеперебування телефонів від 1 січня 2016 до лютого 2019 року. Інформацію надав Vodafone.

Журналісти відзначили, що адвокат Віталій Коломієць, який захищає і Яну Дугарь, і Сергія Стерненка, дізнався, що телефон його клієнта фігурував у справі Шеремета, від "Бабеля". Він припускає, що доступ до телефону Стерненка міг допомогти слідству «вирішувати особисті завдання» і збирати інформацію проти опонентів влади. Також він нагадав, що обидві справи - Стерненка і Шеремета - вели одні й ті ж слідчі.

За даними журналістів, ухвалами слідчих суддів в загальній масі телефонних з'єднань нібито для розслідування вбивства Павла Шеремета вилучалися трафіки мобільних операторів також кримськотатарського активіста Енвера Кадирова - голови правління "Правоззахисного руху Криму".

Також слідчі вивчали номери членів організації "Пластунівська сотня".

За словами близького до слідства джерела "Бабеля", розробку великого списку абонентів почали з Антоненка. Згодом, проаналізувавши його контакти, вийшли на Юлію Кузьменкоі через них на Яну Дугарь. За Антоненком і Кузьменко почали стежити та прослуховувати їх влітку 2019-го, за Дугарь - восени того ж року. сімʼю Грищенків.

Журналісти заявляють, що слідство перевіряло чи знайомі Антоненко, Кузьменко і Дугарь із людьми, які фігурували в інших кримінальних справах, зокрема перевіряли можливі контакти з Борисом германом - організатором замаху на Аркадія Бабченка та групою осіб, який притягнулидо відповідальності за вбивство Аміни Окуєвої - Віктором Балацьким, Олександром Корнієвським та Іваном Каралюсом. Зазначається, що жодних зв'язків слідством встановлено не було.

До великого переліку номерів, доступ до яких отримала поліція, також потрапили телефони, які фігурували у справі Катерини Гандзюк і справах про вбивства за допомогою вибухівки або вогнепальної зброї.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо