АМКУ відкрив справу за ознаками змови на будівництві Подільського мосту

Антимонопольний комітет України відкрив справу за ознаками змови на торгах по будівництву Подільського мосту на суму близько 100 млн грн

Про це у Facebook повідомив голова Київського відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ) Олексій Хмельницький.

"Сьогодні Адмінколегією Північного міжобласного тервідділення АМКУ (в минулому Київське обласне територіальне відділення АМКУ) відкрито справу за ознаками змови на торгах по будівництву "Подільського мосту" на загальну суму близько 100 млн грн", - написав Хмельницький.

За його словами, спеціалісти відділення звернули увагу на процедури державних закупівель по виконанню проєктних робіт та будівництву Подільського мостового переходу, зокрема під час участі компанії "Форма" та компанії "Інвестиційно-будівельна компанія "Укрбуд" у п'яти закупівлях, які проводилися комунальним підприємством "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва".

За інформацією Хмельницького, відділення встановило "давно знайому сукупність обставин": подання своєї пропозиції для участі у процедурі однією компанією з ІР-адреси, що належить компанії-супернику, використання спільних ІР-адрес для звітності до податкових органів, а також спільне використання ІР-адрес для керування рахунками. 

Серед інших обставин Хмельницький назвав не зниження учасниками цінових пропозицій під час участі в окремих процедурах, одночасне перебування однією фізособи у трудових відносинах з учасниками, подання учасниками тендерних пропозицій в один день та синхронність їх дій під час отримання банківських гарантій.

"Тобто типовий набір дій, які можуть свідчити про небажання чесно конкурувати та обмін інформацією між зазначеними компаніями", - пояснив Хмельницький.

Він також додав, що АМКУ планує звернутись за допомогою в розслідуванні і до правоохоронних органів.

Хмельницький також нагадав, що навесні 2020 року в АМКУ вже було відкрито справу за ознаками антиконкурентної змови при проведенні тендерних процедур між генеральним підрядником будівництва Подільського мосту компанії "Еко-Буд-Трейд" та компанії "Форма", наразі триває збір доказів.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb