Імунітет до коронавірусу може не вироблятися через наявність супутньої хвороби, - епідеміолог

Чернівецький епідеміолог, заступник керівника обласного лабораторного центру Юрій Падурару заявив, що імунітет до коронавірусу може не вироблятися у людей, які мають важкі супутні хвороби

Про це він розповів у інтерв'ю Укрінформу.

"З першого дня появи цієї хвороби науковці досліджували імунітет у людей, які перехворіли на коронавірус. За останніми публікаціями науковців, можна сказати, що імунітет завжди створюється. Можливо, з різною потужністю, з різним рівнем захисту, але імунітет однозначно створюється. І імунітет цей достатній, щоб повторно не заразитися. Це дуже важливо. Проте, можливий такий варіант, що імунітет справді не виробився, наприклад, через якусь важку супутню хворобу. Організм у частини онкохворих може не відреагувати на COVID-19", - сказав Падурару.

Він також додав, що серед тих хворих, які перехворіли коронавірусом у Чернівецькій області, не було доведених випадків повторного зараження і повторної хвороби.

"Були поодинокі випадки реєстрації у однієї людини хвороби, наприклад, у квітні і в серпні. Але це поодинокі випадки, які треба вивчати. Можуть бути декілька варіантів – або не було хвороби у квітні, або немає хвороби у серпні, або десь був помилковий результат лабораторного дослідження. Оскільки юридично допускається хибно позитивний результат при лабораторному дослідженні матеріалу. Або тут ще є і малоймовірний третій варіант. Коли потрібно залучати правоохоронців і перевіряти, чи не було зловживань при визначенні результатів досліджень", - додав епідеміолог.

Він зазначив, що ці одиничні випадки повторної реєстрації коронавірусу потребують додаткового вивчення уже після закінчення пандемії.

Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb