Демократичні сили України та Росії пояснили білорусам, як їм не повторити їхніх помилок у боротьбі за свободу

"Для мирної і швидкої передачі влади важливе входження в Координаційну Раду, що формується, представників усіх регіонів країни і всіх протестних суспільно-політичних сил"

Про це йдеться у зверненні російських та українських громадських діячів до білоруського громадянського суспільства й Координаційної Ради з трансферу влади в Республіці Білорусь, текст якого є у розпорядженні Еспресо.TV.

Воно наводиться повністю

"Дорогі громадяни Республіки Білорусь!

З великою і невпинною увагою ми спостерігаємо за поточними подіями в Білорусі. В останні дні ми стали свідками могутнього зростання громадянської, національної самосвідомості білоруського народу. Попри репресії режиму Олександра Лукашенка, які спричинили тортури, катування та загибель громадян, білоруси показують всій світовій спільноті приклад сили духу і незламність мирного народного руху.

Ми поважаємо вибір білоруського народу. Важко сумніватися в перемозі на президентських виборах Світлани Тихановської: мільйони виборців - більшість білоруського народу - наділили її мандатом довіри і ось уже два тижні поспіль жертовно відстоюють свій вибір.

Після 9 серпня 2020 року Білорусь увійшла в кульмінаційний історичний момент, коли доля багаторічної боротьби за свободу і демократію може бути швидко і мирно вирішена масовими діями громадян.

Для кожного громадянина Республіки Білорусь участь у протестних заходах стала питанням не лише боротьби за долю білоруської держави, а й власних честі, гідності, фізичного виживання. Що  більш численні мітинги і протести, що більше підприємств, установ, організацій Білорусі приєднується до колективних протестів, призупиняючи свою діяльність, то швидше і з меншими втратами вирішиться політична криза в країні.

Ми вітаємо ініціативу Світлани Тихановьскої зі створення Координаційної Ради щодо трансферу влади. Вважаємо, що Координаційна Рада може зіграти вагому роль із забезпечення передачі влади від президента, який втратив легітимність, до переможниці в президентській кампанії для подальшого проведення дострокових вільних, чесних виборів.

Нам видається, для мирної і швидкої передачі влади важливе входження в Координаційну Раду, що формується, представників усіх регіонів країни і всіх протестних суспільно-політичних сил.

Ми щиро бажаємо білоруській Координаційній Раді пам'ятати досвід створення в 2012 році Координаційної ради російської опозиції і координаційних структур українського Євромайдану в 2014 році. У російському випадку не вдалося досягти створення широкої демократичної коаліції, яка об'єднує всі верстви суспільства, не вдалося вибудувати діалог з представниками середнього класу невеликих міст, не вдалося знайти повне взаєморозуміння серед лідерів руху. В українському випадку не вдалося достукатися до сердець і умів жителів деяких регіонів України, не вдалося ефективно дезавуювати кремлівську пропаганду, що створило вразливість таких регіонів до російської агресії. Уроки діяльності обох структур в наших країнах в тому, що важливо досягти належного взаємозв'язку з активними верствами суспільства, адекватно реагувати на виклики, що виникли, інакше потенціал демократичного руху виявиться не повністю реалізованим.

Ми засуджуємо творені білоруською владою репресії, зокрема кримінальне переслідування за політичними мотивами членів Координаційної Ради. Неприпустимо, щоб авторитарний режим придушував права громадян, закріплені міжнародним правом і Конституцією Білорусі.

Ми також рішуче засуджуємо спроби білоруського диктатора, що втрачає владу, заручитися підтримкою керівництва Росії, а також скористатися різними російськими ресурсами (фінансовими, політичними, медійними, військово-поліцейськими). Все це веде до втрати територіальної цілісності й незалежності Білорусі і, в кінцевому рахунку, веде до зникнення Республіки Білорусі з політичної карти світу.

У зв'язку з цим ми попереджаємо про неприпустимість втручання російської влади на чолі з В. Путіним у внутрішні справи Республіки Білорусь, тим більше на прохання нелегітимного білоруського керівника. Трагічний приклад України показав, що гібридна агресія або пряма інтервенція Росії може перетворити братські народи на найлютіших ворогів на довгі роки.

Демократичні сили Росії і України, вся прогресивна світова громадськість не може дозволити, щоб в Білорусі диктатор продовжив злодіяння і злочини проти людяності.

Ми вимагаємо від білоруської влади припинити репресії і звільнити всіх затриманих, політв'язнів.

Ми закликаємо щодо посадових осіб Білорусі, підозрюваних в тортурах і вбивствах мирних громадян Білорусі, демократичним країнам ввести персональні та інші санкції, а міжнародні організації надавати юстиції - почати кримінальне переслідування.

Ми закликаємо українців і росіян, всіх людей доброї волі надати всіляку солідарну підтримку білоруському народу в його героїчній боротьбі проти тиранії і несправедливості, за свободу і демократію.

Білецький Іван, російський і український юрист, політичний діяч

Клімкін Павло, міністр закордонних справ України 2014-2019 рр.

Кудюкін Павло, радянський дисидент, російський профспілковий діяч

Обухов Герман, радянський дисидент, письменник, політичний експерт

Окара Андрій, російський політолог

Пономарьов Ілля, депутат Держдуми РФ 2007-2016 рр.

Піонтковський Андрій, російський політичний експерт

Трюхан Вадим, український дипломат, юрист-міжнародник, політик

Шуліпа Юрій, російський і український юрист, публіцист, політичний експерт

22 серпня 2020 року"

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb